De allereerste bijeenkomst was op 18 sept 1984, met als titel P2C2S : Philips Personal Computer Club Stadskanaal.
Er waren ongeveer 30 personen aanwezig, waarvan er slechts 16 een eigen computer hadden (16xC64, 2xZX81, 1xApple, 1xP2000, 1xTRS80 en 1x VIC20).
De meeste mensen hadden nog geen home-computer zoals dat toen nog heette. De behoeften werden genoteerd: kursussen, zelf bouwen, informatie, uitwisselen programmatuur enz.
Voor een groter beeld: klik op de foto.
Een voorlopige werkgroep bestond uit: HH. Buwalda, Donga, Fleischer, Hoefsmit, Holtjer, Lutjeboer en Zweepe.
Enkele (merkgerichte) werkgroepen werden in het leven geroepen: de Commodore groep, De Sinclair groep en de P2000 groep.
Deze groepen hielden nog aparte bijeenkomsten en hadden aparte projekten. 1x maand was er dan een "ledenvergadering" waar iedereen bij aanwezig kon zijn, waar algemene dingen besproken werden en waar demonstraties werden gegeven.
Jan Strijker was de eerste voorzitter van de CHC.
Op 21 mei 1985 hadden we al 79 leden. Inmiddels was er ook een MSX-groep opgericht.
1xjaar was er de algemene ledenvergadering.
De bijeenkomsten waren nog in de konferentiekamer in geb. D. We moesten al onze spullen elke keer van huis meenemen. Wel hadden we ergens een kast staan met diverse boeken en studiemateriaal.
We herinneren ons de diverse hardwareprojekten voor de Commodore en de telex via radio met de C64 / ZX81.
In februari 1986 werd besloten om de separate avonden van de commodoreclub samen te voegen met de algemene CHC-avond. Het eerste deel van de avond was voor de algemene zaken; het tweede deel voor de werkgroepen.
De eerste basic-kursus werd gegeven, zowel voor beginners als gevorderden.
In januari 1987 kwam onze eerste CHC-bulletin uit (voorloper van de Monitor), met als redacteur Meindert Hielkema. Voor een groter beeld: klik op de foto.
Dave Christmas werd de nieuwe voorzitter.
Een wedstrijd voor een originele naam werd uitgeschreven en in mei stond de naam MONITOR op het blad. Zie hieronder links.
Ook werd een nieuw omslag ontworpen welke vanaf November "de Monitor" sierde. Zie hierboven rechts.
Ook hielden we enkele jaren achterelkaar een OPEN-DAG van de CHC in gebouw D, waar zoveel mogelijk leden hun spullen meenamen en demonstraties gaven voor alle bezoekers en belangstellenden. Dit was altijd een erg gezellige dag waar veel bezoekers op afkwamen.
Het eerste PC-Prive projekt (toen nog door Philips geregeld) diende zich aan met de introduktie van de :YES. Dus werd ook de :YES werkgroep opgericht. Deelnemers aan dit PC-Prive projekt werden automatisch ook lid van de CHC (twee jaar gratis).
Een dipje in de belangstelling.
Het probleem was o.a. dat we onze eigen spullen elke keer mee moesten nemen naar de konferentiekamer en dat de CHC geen eigen spullen had.
Het vullen van de Monitor werd wat moeilijker en er kwamen dus oproepen tot aandragen van onderwerpen in de Monitor.
Wel worden veel boeken aangeschaft: we hadden zelfs een bibliothecaris die het uitlenen van de boeken verzorgde. Regelmatig was de "bibliotheek" dan ook open.
Een spotplaatje van Meindert geplaatst in de Monitor schetste het beeld van die tijd......
Vanaf september maakten we voor de CHC-avonden gebruik van de grote kantine, via de kleine poort. Enkele kasten met onze spullen werden in de kantine opgesteld.
Een Database-kursus werd gestart.
De CHC schafte haar eerste PC aan (NMS).
Via de modem konden we al naar de divere BBS'en bellen!
In 1994 werd een 486 PC aangeschaft, met een A4-scanner en een HP deskjetprinter.
Ook de eerste CDROM werd gekocht.
Vanuit de CHC werden akties gestart om een PC-Prive-Projekt te starten, hetgeen uiteindelijk een 486DX2-66 van Escom werd: 138 deelnemers.
Dit was het eerste PC-Prive-Projekt onder regie van de CHC! Veel nawerk moest gedaan worden in het begeleiden van deelnemers.
Er werd veel geknutseld aan de config.sys en de autoexec.bat en dat ging niet altijd goed.
Er waren zelfs speciale terugkomavonden waar Escom bij aanwezig was.
In 1995 werd het 10-jarig bestaan gevierd met een receptie in juni. Adrie vertelde toen al verhalen over computerspelletjes (ruimteavonturen) welke tegenelkaar via de BBS'en werd gespeeld! In feb. werd een grote demo avond gehouden over muziek en PC, mmv het dans & showorkest Passe Partout. Ook de eerste ervaringen met Internet komen nu boven tafel. En..natuurlijk Windows95. Op 16 sept een opendag Philips met natuurlijk een grote demonstratie van de CHC, waarbij we ook al internet konden demonstreren. In de Monitor het eerste van een lange serie: "InternEd".
1996: het geheugen projekt: de PC's van het PC-prive-projekt konden voorzien worden van extra geheugen: 4MB erbij, had je 8MB ipv 4MB! Vanaf september werden de CHC-avonden niet meer in de kantine gehouden, maar in een lokaal in gebouw N, boven bij de diffusie. Onze polaroid camera werd ontvreemd en we schaften de eerste digitale camera aan. Het tweede PC-Prive-Projekt werd opgestart
en in januari 1997 volgde de uitlevering. Veel werd er geknutseld aan het opnieuw installeren van W95. Ook een avond met de leverancier (Adina) werd georganiseerd. In september zijn we verhuisd naar een lokatie in gebouw L1: trapje op en aan het eind van de gang was onze nieuwe ruimte..
In 1998 werd het projekt PC-OK opgestart: enkele afgedankte PCs van Philips werden door ons schoongemaakt, nagekeken, ge-installeerd en aan scholen in de omgeving gegeven. Een computerrommelmarkt werd georganiseerd om geld op te halen om monitoren te kopen voor PC-OK. (er waren te weinig monitoren). Het ledenbestand werd in een Davilex programma verwerkt en was nu eindelijk up-to-date. Pc-Prive-Projekt 3 werd opgestart (Adina)
en in 1999 uitgeleverd. Voorbereidingen voor het millennium werden in 1999 gestart. Linux komt om de hoek kijken. PC-OK-2 ging van start: nog meer afgedankte PC's + monitoren werden door ons nagekeken en aan scholen gegeven (ruim 120 stuks). De nieuwe PC voor de CHC werd in onderdelen gekocht en een werkgroep PC-bouwen heeft deze inelkaar gezet. Een kursus W98 voor beginners werd gegeven. Adrie vertrok naar Engeland en Ed nam de voorzittersfunktie over. De laatste monitor van het millennium werd voorzien van een kleuren voorblad.
In 2000 werd het huishoudelijk reglement aangepast; PC-OK2 ging door; aan het begin van het jaar waren er 194 leden; werd er een nieuwe logo voor de Monitor bedacht; kregen virusbestrijding, Trojaanse paarden en zonealarm veel aandacht en werd de eerste CHC-CD-ROM uitgegeven. Ook een grote muziekdemo werd in de grote kantine gegeven. Een kursus LINUX werd opgestart.
In 2001 hebben we een demo gehad van Internet via satelliet en een werkgroep werd opgestart. De CHC-CD-ROM2 werd uitgebracht. Demo over digitale radiokommunikatie.
In 2002 werden de Algemene Leden Vergadering en de nieuwjaarsreceptie samengevoegd. We leerden hoe je een image kon maken, wat hoaxen zijn, wat een RAID systeem is en wat fotobewerken kan zijn. WIFI is in opkomst (draadloos internet). Een nieuwe CHC-PC werd weer in onderdelen gekocht en inelkaar gezet door een werkgroepje.
In 2003 hadden we nog 158 leden. Knoppix werd gedemonstreerd. De kursus Photoshop elements werd gegeven en verder demonstraties van: GPS via de PC; Van LP naar CD; Sterrenkijken op de PC.
Eind 2003 is de Personeelsvereniging van Philips Stadskanaal opgehouden te bestaan
In 2004 zijn we begonnen te inventariseren wat de leden wilden na het stoppen van de PV en dus de CHC in die vorm (onderafdeling van de PV). In een algemene vergadering werd besloten om een zelfstandige vereniging op te richten. Ieder moest zich opnieuw voor de nieuwe vereniging aanmelden. 75 leden gaven hier gehoor aan.
We zijn naar de notaris geweest voor de oprichting van de Computer Hobby Club Mercurius en zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De nieuwe statuten en huishoudelijk reglement werden goedgekeurd.
De monitor werd vanaf het begin van het jaar in A5 formaat gedrukt bij een externe drukkerij (Reprorunner). In de loop van het jaar werd gestart met de serie: de 50-er jaren door Dick.
Op de CHC-avonden werden o.a. genealogie en schoolbank gedemonstreerd.
De werkgroep website bouwen ging van start en er werd een wedstrijd "ontwerp een logo voor de CHC" gehouden.
De CHC-CDROM2004 kwam uit. Een modem en een beamer werden aangeschaft.
We kregen de beschikking over andere ruimtes in gebouw L-1.
In 2005 gingen we op dezelfde voet verder: we schaften een laserprinter, een DVD-brander en een video-unit aan.
De kursussen voor: "beginners" en "videobewerken" werden gestart.
De CHC-CDROM2005 kwam uit; In de Monitor werd gestart met de serie: XP voor beginners.
Eind 2005 waren er 70 leden.
In 2006 gingen er dingen veranderen: halverwege dat jaar moesten we uitzien naar een externe lokatie omdat de nieuwe eigenaar van de site een te hoge huur vroeg. Na veel overleg met de leden voor het zoeken naar een andere geschikte lokatie viel de keuze op "de Trekschuit".
Van te voren werd al het oude materiaal verkocht of opgeruimd.
In dat jaar hadden we natuurlijk diverse demo's, waaronder Picasa, Vista, Ubuntu en NAS en we schaften een 15" TFT scherm aan ter vervanging van de gewone monitoren
2007: het jaar van opbouw op de andere lokatie. De avonden werden goed bezocht. Meestal door zo'n 20 leden. Totaal hadden we 64 leden. Ook de kursussen liepen goed. Wel zijn onze uitgaven gestegen met de huur van deze externe ruimte. We hebben de abonnementen van de tijdschriften opgezegd en gingen de Monitor zelf rondbrengen. Dat scheelde weer in de kosten.
Gedemonstreerd werden o.a. NAS2; USB-stick als mini-PC; Windows Movie Maker; Ubuntu.
De CHC-CDROM2007 kwam uit en de werkgroep Telecine ging van start.
Ook schaften we twee 17"TFT-schermen aan.
2008: Er was zoveel freeware dat Dick het niet meer op een CD kon branden, dus de eerste CHC-DVD kwam uit. Demo's waren er van: de videogroep; maak je PC stiller; maken van een image; Open Office.
De werkgroep PC bouwen werd gestart en een PC in onderdelen werd aangeschaft.
Een nieuwe kursus websitebouwen werd opgestart.
De kursus voor beginners werd nu gescheiden in een beginners- en een gevorderden-groep.
We waren dat jaar met 66 leden.