Archief: CHC bijeenkomsten.

 
  laatste update: 9 juli 2018 Home

CHC BIJEENKOMSTEN

 • CHC bijeenkomsten 2018.
 • CHC bijeenkomsten 2017.
 • CHC bijeenkomsten 2016.
 • CHC bijeenkomsten 2015.
 • CHC bijeenkomsten 2014.
 • CHC bijeenkomsten 2013.
 • CHC bijeenkomsten 2012.
 • CHC bijeenkomsten 2011.
 • CHC bijeenkomsten 2010.
 • CHC bijeenkomsten 2009.
 • CHC bijeenkomsten 2008.
 •  
   

  CHC bijeenkomsten 2018.

  OVERZICHT CHC BIJEENKOMSTEN 2018

  25 januari: ALV en Nieuwjaarsreceptie.
  22 februari: LastPass.
  22 maart: Adres2000.
  26 april: Actualiteiten privacy.
  24 mei: Voorjaarsupdate W10; Gmail; Hotspot.
  28 juni: Schijfbeheer in W10.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 28-06-2018

  Voor 10 bezoekers opende Ed de avond met de mededeling dat in juli en augustus er geen CHC avonden zijn maar dat op woensdagen het museum wel open is en de inloopdagen ook doorgaan. Kom eens langs met of zonder computerprobleem, kletsen en een kop koffie drinken is ook een goede reden.
  De Monitor verschijnt in juli en augustus niet. Ed merkt op dat hij met enige moeite de Monitor van juni gevuld heeft en blijft hopen op artikeltjes van de leden zoals bijvoorbeeld Henk Smit af en toe een mooie bijdrage levert.

  Met de lente-update van W10 wil het toetsenbord wel eens verkeerd ingesteld worden en Ed laat zien hoe je dat weer goed zet. Zie pag. 19 en 20 in de Monitor.
  Aansluitend komt het even over het € teken. Dat krijg je met de toets AltGr+5, maar Henk Klein Ikkink merkt op dat de oude methode met de Alt toets nog werkt.

  Voordat we aan de toelichting op partitiebeheer in W10 beginnen gaan we aan de koffie wat tot gezellige gesprekken rond de koffietafel leidt en ook even een blik op het voetbal mogelijk maakt.
  Daarna laat Ed zien hoe partitiebeheer tegenwoordig in W10 snel en makkelijk werkt. Pag. 13 e.v. in de Monitor geeft het recept.

  Voor mensen die foto’s in een album willen zetten toont Ed daarna hoe dat via Groupon.nl goedkoop te doen is. Hij koopt via Groupon een voucher voor Printerpix. Op de printerpix website kuin je dan je fotoboek helemaal invullen.
  En mocht je vergeten zijn waar een bepaalde foto gemaakt is dan kun je die foto naar Google sturen en je krijgt na even zoeken zomogelijk de locatie te zien.

  Vragen uit de zaal: kun je bij partitiebeheer een partitie ook weghalen? Ja, dat kan, Ed laat het even zien.
  Op de vraag of anderen ook merken dat de PC langzamer wordt als je de herfst en lente updates van W10 ophaalt adviseert Jan om Glary Utilities te draaien, een prog dat ongeveer hetzelfde doet als CCleaner maar vooral voor het opstarten wat beter laat zien welke progs uitgezet kunnen worden.
  Ed vraagt Jan om een verhaaltje daarover voor de Monitor te maken.
  Met de vraag om het inlegvelletje over privacy in de Monitor in te vullen en op te sturen voor wie dat nog niet gedaan heeft sluit Ed de bijeenkomst tegen half tien.
  Jan

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 24-05-2018

  Voor 16 bezoekers opende Ed de avond met een korte stilte vanwege het overlijden van Teun Bos.

  In verband met de nieuwe wet op de privacy verwees hij naar een formuliertje achter op de CHC Monitor met het verzoek dit in te vullen en op te sturen of te scannen en de scan op te sturen.

  Deze avond gaat het over lente upgrade van W10 , versie 1803. Tik winver in het zoekvenster en kijk of Microsoft toevallig die versie al geplaatst heeft. Kan zomaar gebeurd zijn. Meestal niet trouwens. In het gewone gebruik zie je niet zo gauw of de nieuwe versie er al is. Er zijn bijv. 13 instellingen, tegen 11 in de vorige versie en dingen als gamen, Xbox, enz kunnen wat beter werken. Valt ons niet zo op.
  Als de nieuwe versie er is kun je beter OOShutUp10 opnieuw draaien, en even kijken of er nog nieuwe updates zijn: Instellingen, Windows Update, klik op naar updates zoeken.
  Verder wil het toetsenbord wel eens verkeerd staan: klik op NLD (bureaublad rechtsonder, links van de klok), daar moet Nederlands toetsenbord Verenigde Staten blauw zijn of gekozen worden, anders kloppen sommige toetsen niet. Verder staat Systeemherstel uit na de upgrade naar 1803.

  Hierna toonde Evert antennes waarmee een slechte verbinding op de camping (of in je tuin) verbeterd kan worden. Tevens kun je op de camping, waar meestal per aansluiting maar één apparaat tegelijk gebruikt mag worden, een “hulprouter” inschakelen waar dan wel weer veel toestellen aangelogd kunnen worden. Een laptop of een (oude) smartphone kan als zo’n hulprouter ingesteld worden. Zie verder pag 17 in de Monitor.
  Aansluitend was er een discussie hoe een slechte wifi in huis verbeterd kan worden als je geen netwerk UTP kabel kunt trekken, want dat werkt veruit het beste. Er vielen kreten als range extender en powerline.

  Als laatste liet Ed nog even zien hoe Gmail weer eens een nieuw uiterlijk krijgt. De oude versie is er nog maar verdwijnt vast na een tijdje. Dus de nieuwe versie toch maar eens proberen is het advies.

  Jan

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  .


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 26-04-2018

  Onder de titel Actualiteiten en Privacy heette Ed tien bezoekers welkom deze avond. De Koningsdag/Oranjefeest activiteiten waren vast de oorzaak van deze lage opkomst. Eric had zich afgemeld en Ed kon ook meedelen dat B Smit duidelijk aan de beterende hand is.
  Over privacy komt er eind mei een nieuwe wet. Dat heeft invloed op ledenadministratie. Ed zal in de komende Monitor hierover de leden vragen wat er in die administratie mag staan. Verder is de vraag of de foto's van de CHC avonden op internet mogen staan. Zo nodig zetten we die in het Alleen voor leden stuk.

  We weten dat onder andere Windows veel van je wil weten. Om dat te beperken kun je bij Instellingen-privacy het nodige wegvinken maar het beste is OOShutUp10 regelmatig te draaien. Niet maar één keer, want die privacy-instellingen willen wel eens veranderen na een update door Windows.
  Bij de zoekmachines mag onder andere Google graag van alles over je bewaren. Ons advies is niet Google maar Startpage.com (niet Startpagina.nl) of Duckduckgo.com te gebruiken als je wat opzoekt. Die bewaren niks.

  Tussendoor legt Ed nog weer eens uit dat Google een website is die als zoekmachine fungeert, maar GoogleChrome een browser is (= de auto waarmee je op internet rond rijdt. Zie Noot) ).
  In plaats van GoogleChrome kun je bijv. Firefox gebruiken (heb je minder kans op verwarring). Dus: met Firefox browsen naar andere websites die als zoekmachine fungeren, bv: https://duckduckgo.com/ en daarmee iets opzoeken.
  Op dit punt is het leerzaam om de Add-On Lightbeam in Firefox toe te voegen. Ga daarna naar een willekeurige site en kijk waar die allemaal informatie heen stuurt als je die site bezoekt.
  Over privacy staan ook een aantal workshops in het Alleen voor leden stuk van de CHC site.
  Wil je weten wat Google allemaal van je onthoudt kijk dan op Google.com/takeout. Na invullen van je Googlaccount plus wachtwoord kun je dan alles laten afdrukken.

  Bij de rondvraag meldt Tom dat er in verhalen in de Monitor vaak slecht zichtbare beelden staan. Ed bekijkt of de link van een artikel erbij gezet kan worden. Kun je daar een scherper beeld ophalen. Bovendien staan de Monitoren op de website en kun je ze beter bekijken.
  Hiermee sluit Ed de avond.

  Noot. In mijn Engelse woordenboek van 1925 (prijs f 4,90!) staat dat browsen onder andere grasduinen betekent. Mooi woord voor rondkijken op het internet toch. (Wisten ze dat toen al?)
  Jan

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  .


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 22-03-2018

  Bij de opening meldde Ed dat er nogal wat afzeggingen waren voor deze avond. Dat klopte: er waren maar 10 bezoekers. Ook liet Ed weten dat Be na zijn zware operatie weer op zaal lag.
  Bij het PC opruimprog DupeGuru (blz 15 van de Monitor) merkte Evert op dat hiermee ook dubbele bestanden herkend worden die een verschillende bestandsnaam hebben.
  Verder waarschuwde Evert voor het verwijderen van dll bestanden. Die komen soms op meerdere plaatsen voor en hebben daar een functie in Windows en mogen dus niet verwijderd worden. DupeGuru doet dat niet maar er zijn andere opruimprog's die dat wel doen.

  Zonder daar verder op in te gaan verwees Ed naar het artikel op blz 15 over virtuele assistenten. Gaan we in de toekomst vast veel van merken.

  Het hoofdonderwerp van deze avond was Adres2000, een handig progje waarmee je adreslijsten en andere databases kunt maken plus de daarbij behorende adres stickers.
  Ed demonstreerde de werking en op grond van vragen uit de zaal en wat hulp van de aanwezigen werden vele mogelijkheden zichtbaar.

  Tot slot liet Ed nog zien hoe je op de CHC site-alleen-voor-leden webadressen in de Monitors kunt kopiëren door er rechts op te klikken en met het menu rechtstreeks een website te openen. Letter voor letter overtypen hoeft dan niet. Ligt trouwens ook aan welke pdf-reader je gebruikt.
  Verder kwam er nog de opmerking dat Advanced IP Scanner van blz 9 in de Monitor niet werkt op een tablet.
  Jan

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  .


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 22-02-2018

  Ed opent de bijeenkomst en heet een ieder welkom. Er zijn een aantal afzeggingen.
  Er waren 15 leden aanwezig.
  Deze avond had als onderwerp LastPass, een wachtwoorden kluis.
  Deze zal op een clubcomputer geïnstalleerd worden en Tonny zal een toelichting verzorgen, hij is al een langere gebruiker van dit programma.

  Een speciaal onderwerp wordt ingelast waarin Huub een uitleg geeft over de LBPG waarvan we een folder thuis gestuurd hebben gekregen. De Vereniging van Philips Gepensioneerden Stadskanaal krijgt hierover binnenkort nadere uitleg en toelichting gegeven. Hierop wordt na deze bijeenkomst door Huub op teruggekomen. Het advies is nu nog even niets doen.

  Update probleem met KB 4074588. Bij de een lukt het wel en bij de andere lukt het niet. Waarom dit zo is is niet duidelijk. Een oplossing voor dit probleem is om de virusscanner tijdelijk uit te zetten, de update binnen halen en installeren en vervolgens de virusscanner weer aan te zetten.

  LastPass. Ga in je browser naar www.lastpassfree.com en ga deze toevoegen aan je browser. Er wordt dan een Addon toegevoegd en er verschijnt een tekentje rechtsboven in de taakbalk van de browser. Vervolgens moet je een account aanmaken en wordt je gevraagd om een masterwachtwoord aan te maken. Dit wachtwoord dient om bij Lastpass binnen te komen. We hebben het progje in Chrome en Firefox geïnstalleerd en we hebben dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord gebruikt. Het progje maakt nu gebruik van 1 kluis waarin de wachtwoorden zijn opgeslagen.
  Koffiepauze
  Tonny gaat nu verder en geeft een demo hoe Lastpass werkt en wat je er mee kunt.
  Ed sluit onder dankzegging de bijeenkomst en wenst een ieder wel thuis.
  Evert.

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  .


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 25-01-2018

  Deze avond stond in het teken van de Algemene Ledenvergadering.
  22 leden waren aanwezig.
  Ed opende met het laten zien van een youtube-filmpje, een parodie, op de aardbevingsproblematiek in de provincie Groningen, op de melodie van de Bohemian Rapsodie, door van Maartje en Kine: OFFICIAL Groninger Rhapsody

  Daarna werd de agenda van deze vergadering afgewerkt.
  In de pauze was het tijd voor koffie met gebak, waarna de tweede helft van de vergadering werd afgewerkt.

  Na afloop van de vergadering liet Ed nog twee youtube filmpjes zien over Rube Goldberg Machines.
  Daarna was het tijd voor een hapje en een alcoholvrij drankje.


  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.


  top

  CHC bijeenkomsten 2017.

  OVERZICHT CHC BIJEENKOMSTEN 2017

  26 januari: ALV en Nieuwjaarsreceptie.
  23 februari: Ransomware.
  23 maart: Opschonen, privacy en monitoren PC.
  20 april: Windows10 Creators Update.
  18 mei: Nieuwe dingen in W10CU.
  22 juni: Stamboom onderzoek.
  juli: Vakantie.
  augustus: Vakantie.
  28 september: W10 Fall Creators Update.
  26 oktober: Google backup & sync.
  23 november: OneDrive Update.
  14 december: Wat verder ter tafel komt.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 14-12-2017

  Voor 17 toehoorders werkte Ed een hele lijst onderwerpen af onder het hoofd “wat verder ter tafel komt”.

  1. Update van Windows komt ter sprake. Mocht een update niet willen dan geeft de CHC Monitor van juni 2017 advies hoe je een update handmatig op gang kunt brengen. Ed laat dat zien waardoor dit onderwerp later op de avond terug komt omdat er een download van zeker 14 minuten aan te pas komt.

  2. Ed toont hoe je lettertypes ophaalt die standaard niet in Word en Libre Office zitten. Heb je zo’n bestand opgehaald dan sla je dat op in Windows en kun je dat in verschillende office pakketten gebruiken. Verstuur je een document met zo’n bijzonder lettertype dan krijgt de ontvanger dat in een standaard lettertype te zien totdat hij hetzelfde type ophaalt.

  3. In Firefox bestaat de Add-On Video DownloadHelper waarmee filmpjes gedownload kunnen worden uit You Tube. Dit kan niet met Chrome want Google is tegen downloaden van You Tube filmpjes…

  4. Na een update wil Systeemherstel van Windows wel eens UIT staan, ook als dat vooraf aan stond. Getoond wordt hoe je dat weer aan zet.

  5. Ter herinnering: haal OOSU10 op na een update waarmee de privacy in W10 optimaal ingesteld wordt.

  6. Als in een PC (bijv. de HP van de club) datum en tijd fout staan vervang dan de batterij op het moederbord.

  7.Wil je opstarten zonder wachtwoord zie dan de workshop van april 2017 op de CHC website voor leden.

  8. Free Commander is een veel handigere verkenner dan die in Windows: aan te raden. Ed laat even zien wat daarmee mogelijk is.

  9. Naar aanleiding van een vragen uit de zaal geeft Ed nog wat toelichting bij Google Drive.
  Ook adviseert hij Unchecky die bij het installeren van programma’s ongewenste prog’s tegenhoudt of alsnog verwijdert. Blijf wel opletten want Unchecky houdt bijvoorbeeld Avast niet tegen als je CCleaner installeert of update. Moet je echt zelf doen.
  Verder wordt nog even verwezen naar pag. 7 van de december Monitor over interessante websites en komt het advies om Internet Explorer niet meer te gebruiken. Neem Edge of nog beter Firefox. (De nieuwste versie is heel rap).

  Met de beste wensen voor de feestdagen besluit Ed deze laatste CHC avond van 2017.

  Jan Harte

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 23-11-2017

  Voor 16 leden van de CHC opende Ed de bijeenkomst met de vraag of we kwaliteit van de druk van de CHC Monitor door Publicom veranderd vonden. Er blijkt een verbetering te zijn die vooral zichtbaar is op foto's en daarnaast wat scherpere letters. De kosten zijn een paar Euro per keer hoger.

  Vanavond komt One Drive aan de orde.
  Een vraag over Google Drive wordt volgende keer behandeld.
  Maar eerst toont Ed even een aantal foto's en een filmpje van de opening van het museum door burgemeester Galema. Kunt u zien op www.museumphilipsstadskanaal.nl.

  Bij W10-1709 is een nieuwe versie van One Drive on Demand ingesloten.
  Er is wat verwarring over de ruimte op One Drive, Ed heeft gratis 25 GB, als je er nu mee begint zou het 5 GB zijn.
  Verder moet je een Microsoft account hebben.
  Ed laat zien hoe handig One Drive werkt, zie voor de details blz 12 e.v. van de CHC Monitor.
  Na de koffie toont Ed hoe delen naar (heel veel, onbeperkt?) relaties werkt.
  Een voordeel vergeleken met Google Drive is dat One Drive met de standaard Microsoft office programma's kan werken, bij Google is dat niet zo, daar werkt men met gdocs/gsheets. Inmiddels kun je wel de gsheets downloaden naar de Microsoft extensies.

  Naar aanleiding daarvan wordt opgemerkt dat opslaan van documenten met de oude .doc extensie de meeste kans heeft dat iedereen ze kan lezen.
  Na het verhaal komen er wat diverse vragen aan de orde.
  Onder andere: de bescherming tegen ransomware in de nieuwe W10 werkt alleen met Defender, niet met andere virusbeschermers.
  Over het upgraden naar W10-1709: sommige HP5700's willen niet upgraden. Via de site van Microsoft kun je met een hulpprogramma en een stick dat probleem omzeilen.
  Voor goedkope software, ook diverse Windows OS'n, kun je eens op een aantal sites kijken. Werkt prima is de ervaring.
  Na nog wat discussie over verschillende onderwerpen sluit Ed de vergadering.

  Jan Harte

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  .


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 26-10-2017

  Voor 17 leden van de CHC liet Ed zien hoe je de update naar Windows 10 versie 1709 (niet 1710, zoals wij dachten) in gang kunt zetten als je niet wilt wachten tot windows dat vanzelf doet.
  Op de website https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10 klik je op de Update Nu.
  Er wordt dan een .exe gedownload.
  Als je daarop klikt komt er een hulpprogramma waarmee het proces bijna vanzelf verloopt.
  Wanneer de nieuwe versie op je PC zit is het verstandig wat instellingen te controleren op het gebied van onder andere privacy (met OO Shut Up bijv). Ook Defender staat weer aan, dat kan storen met je eigen virusscanner.
  Het updaten duurt soms vele uren, aardig is dat de HP’s van de CHC het meestal in anderhalf uur klaren. Op eerste oog ziet de nieuwe versie er hetzelfde uit. Het lijkt wel of die wat sneller is, zou dat verbeelding zijn of is het een gevolg van de schone installatie?
  Er zijn wel wat nieuwe pop-ups, dat wijst zich vanzelf.

  Na dit Windows gedoe vervolgt Ed zijn verhaal met de overgang van Google Drive naar Backup & Synchronisatie van Google. Voor we daaraan beginnen is er koffie.
  Het komt er op neer dat de Google Drive map die je nu op de PC hebt begin volgend jaar niet meer synchroniseert met de map in de cloud bij Google maar dat je zelf mappen moet aanwijzen die je wilt synchroniseren. Dat nieuwe systeem werkt al, je hebt dus de rest van het jaar tijd om de zaak aan te passen.
  Ed demonstreert een en ander en ook hoe je een PC aan dat systeem hangt. Dat bleek wat geduld te vragen, zoals vaak bij PC’s! Zie verder blz 17 tot 19 in de Monitor van oktober.
  Al bij al een nuttige avond, waarbij Ed de hoop uitsprak dat de volgende keer de verwarming wel weer werkt…
  Jan Harte

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 28-09-2017

  Voor een volle zaal met in totaal 17 aanwezigen wilde Ed twee onderwerpen behandelen.
  Eerst de virus die in update nr 5.32 of 5.33 van CCleaner mee kwam. Voor zover bekend zat die virus alleen in de 32 bits versie, hoewel de virusscanner bij Evert bij het ophalen van een 64 bits CCleaner update wel piepte. Met de laatste update 5.35 is de zaak weer schoon. Je moet er rekening mee houden dat de hackers vaker dit soort veel gebruikte progs willen gebruiken om hun hobby uit te voeren.
  Dus weer eens: ZORG VOOR BACKUP VAN JE BELANGRIJKE BESTANDEN!
  Verder is het advies ADWCleaner en MalwareBytes te draaien zodra er enige twijfel is, bijvoorbeeld wanneer de PC erg traag wordt.

  Over de W10 Fall Creators Update is flink wat te lezen in de Monitor en in de CHC website-alleen-voor-leden. Advies van Ed: niet alles printen om te lezen, is erg veel papier en lang niet altijd belangrijk. Er komen in de nieuwe upgrade leuke dingen bij voor liefhebbers (OneDrive wordt bijv. handiger), er verdwijnen ook dingen.
  Voor je aan de upgrade begint is het nuttig te kijken of je PC alle vorige updates heeft opgehaald. Ga daarvoor naar Instellingen, Bijwerken en Beveiliging, Windows Update en klik op 'naar updates zoeken'. Mochten er stippeltjes gaan schuiven onder 'update status' wacht dat dan rustig af. Kan lang duren. Ophalen van een update daarna ook. Het kan best nodig zijn de PC eens een nacht aan te laten staan.
  Voor het ophalen van de W10 Fall Creators Update in oktober controleert Microsoft eerst of de processor in je PC die nieuwe update wel aan kan. Voor PC's ouder dan rond de 10 jaar is er kans dat het proces dan stopt. Evert weet een kunstje om dat te omzeilen door de update eerst op een stick te zetten en daar de installatie mee te doen. Ed liet even zien hoe dat moet. Voor niet te zwaar werk blijft de PC dan best bruikbaar.

  Na deze 'zware kost' was er gelegenheid tot vragen stellen en belevenissen te delen. Daar werd goed gebruik van gemaakt waarbij Ed de kans kreeg een mooie vergelijking te maken: zie de browser als een auto waarmee je op de weg (internet) kunt gaan. Je hebt verschillende auto's en dus ook verschillende browsers.
  In de adresbalk zet je dan het adres (www.xxx) waar die auto op internet naar toe moet.
  Jan Harte

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  .


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 22-06-2017

  Aanwezig 10 leden. Diverse leden hadden zich afgemeld i.v.m. vakantie (de grijze golf).
  Ed opent de vergadering en meldt de afgemelden.
  Het hoofdonderwerp is het maken van een stamboom en hoe je gegevens op internet kunt vinden.
  Ed gebruikt het programma MyHeritage. Deze is gratis en makkelijk te downloaden en installeren.
  Ed liet een aantal van zijn stambomen zien. Ook hoe je namen kunt invullen, aanpassen enz.
  Hij heeft inmiddels honderden mensen in zijn stamboom staan en er komen nog steeds bij.
  Ook liet hij een papieren uitdraai zien van een deel van zijn stamboom.
  Vanaf de invoering van de Burgelijke stand zijn de gegevens makkelijk te vinden op internet. Behalve van de laatste 50 jaar en van de nog levenden ivm privacy.
  Van voor 1800 zijn er kerkelijke archieven en deze worden steeds meer gedigitaliseerd en op internet gepubliceerd.
  Ook begraafplaatsen hebben inmiddels hun bestand op internet staan en ook daar kun je veel data halen.
  Al met al weer een leerzame avond.

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  .


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 18-05-2017

  Aanwezig 12 leden. Diverse leden hadden zich afgemeld i.v.m. de reis van de Philips gepensioneerden.
  Evert opent (Ed is ook met de reis mee) de bijeenkomst en heet iedereen welkom.
  Voordat we naar het thema voor vanavond gaan laat Evert een video zien met als onderwerp ""Internet weet veel van je""

  Na de koffie gaan we over op de thema van deze bijeenkomst Windows 10 de Creators Update. Evert demonstreert nogmaals hoe je kunt zien welke versie op je computer draait. Als je dit doet en je ziet versie 1703.

  Staat dit er niet dan heb je de update nog niet ontvangen. Raak niet in de stress de update komt vanzelf. Microsoft geeft zelf ook aan om te wachten tot de update zich aanmeld. Nog lang niet alle Pc's kunnen de nieuwe update probleemloos installeren Microsoft is nog druk bezig om dit aan te passen.

  De grote aanpassingen zijn besproken o.a. de geheel vernieuwde onderdeel Defender en de Nachtlamp, hiermee kun je de blauwe kleur van je beeldscherm temperen zodat als je s'avonds nog op je Pc werkt, dit rustiger voor je ogen is.
  Als je de nieuwe update ontvangen hebt moet je wel je privacy instellingen weer nakijken want deze zijn weer ingesteld op de Microsoft instellingen.
  Na de rondvraag werd met dank aan de aanwezigen de bijeenkomst gesloten.

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 20-04-2017

  Deze avond kon Ed voor 14 leden adviezen voor en ervaringen met Windows Creators Update (CU) bespreken.
  Enkele aanwezigen hadden de nieuwe versie met nummer 1703 al geïnstalleerd, bij anderen was Windows blijven steken op 10% tijdens het ophalen van updates. Soms helpt het die betreffende update zelf op te halen en te installeren. Ed toonde hoe dat gaat.

  Verder raadde hij aan de nieuwe workshops over W10CU op de CHC website-alleen-voor-leden te lezen. Daar kun je ook zien hoe je het grote bestand W10-old kunt weggooien nadat W10CU goed werkt. Een slimmigheidje in W10CU wordt daar ook beschreven: je kunt instellen dat als je wegloopt bij de PC die automatisch vergrendelt zodra je buiten bluetoothbereik van je telefoon komt.

  Tussendoor liet Ed filmpjes van Boston Dynamics zien waar ze verrassend knappe lopende robots maken. Zie ook pag. 5 van de april Monitor.

  Bij de rondvraag kwam aan de orde of de virusscanner van Ziggo nuttig is en de werking van een andere virusscanner op je PC stoort. In het algemeen is het zo dat een virusscanner in de cloud en één scanner op de PC elkaar niet hinderen. Waarschijnlijk geldt dat ook voor de Ziggo scanner. Of je die wilt handhaven (voor een paar Euro/mnd) is eigen keus.

  Het blijkt dat dit jaar het Philips reisje en de CHC avond beide op 18 mei zijn gepland. De CHC “verliest” dit en het bestuur bekijkt wat te doen. Er komt binnenkort een mail aan alle leden.

  Verder blijkt dat in W10CU het configuratiescherm moeilijker te vinden is. Een optie is het woord configuratiescherm in het zoekveld te typen, dat woord verschijnt dan boven in dat zoekveld. Klik er rechts op en kies “aan taakbalk vastmaken”. Voortaan staat het dan in die balk.
  Als laatste toonde Ed nog even de vele mogelijkheden met het nieuwe Paint3D in W10CU.
  Jan Harte

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  .


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 23-03-2017

  Voor een volle zaal met 20 man kon Ed uitleg geven bij de onderwerpen opschonen, privacy en monitoren (niet dat scherm maar hoe houd ik mijn PC in de gaten).
  Maar eerst vertoonde hij een stukje film uit Kassa over ransomware, cryptoware en scareware.
  Korte conclusies:
  1. Klik niet op vreemde bestandjes of koppelingen maar zet je muis er op en kijk welk internetadres linksonder op je scherm staat. Een afwijkend adres is erg verdacht!
  2. Betaal niet als het mis is.
  3. Probeer of de bestanden te repareren zijn op https://www.nomoreransom.org/. In driekwart van de gevallen lukt dat.

  Preventieve maatregelen: BACKUPS MAKEN, houd antivirus en windows up to date, wees achterdochtig, antwoord niet op vragen.
  Daarna toonde Ed hoe de verschillende schoonmaak programma’s werken die op het achterblad, pag 20, van de Monitor van maart 2017 staan.
  Daarnaast kun je via taakbeheer (Crtl-Alt-Del) zien welke processen bezig zijn op de PC. Als de PC vreemd traag is kun je daar zien waarom. Ook een netwerkindicator (bijv. in 8gadgetpack.net) is nuttig. Veel internetverkeer kan updaten betekenen maar ook kwalijke activiteiten.
  Over privacy toonde Ed hoe je in W10 zoveel mogelijk info naar Microsoft enz. kunt tegenhouden. Na een update wil die instelling wel eens terugspringen. Met het prog. OOShutUp10 kun je je eigen keuzes bewaren en snel weer instellen na een update.

  Hierna vroeg Ed aandacht voor de CHC website en wel het deel voor leden. De indeling is wat veranderd, dat wijst zich vanzelf.

  Onderwerpen tijdens de rondvraag:
  -Kan een dvd ook werken in de CD speler in je laptop: ja, gewoon proberen. Windows heeft een speler daarvoor, probeer anders VLC.
  -Avast waarschuwt dat alles wat je doet op de pc op internet te zien is. Dat klopt: probeer Light Beam maar eens. Wat deels helpt is No Tracking in de browser aan zetten, zoeken met Startpage in plaats van Google en de extensie AdBlock in de browser zetten.
  Het mooiste is VPN gebruiken, daar hoor je later meer over.
  -H. Smit vraagt of iemand RAM geheugens over heeft, type 1,8V 667H 240 pens. De CHC heeft een voorraadje diverse RAM’s. Daar maar eens in zoeken.

  Kortom: een volle avond met niet altijd leuke maar wel nuttige onderwerpen.
  Jan Harte

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 23-02-2017

  Aanwezig 22 leden.
  Diverse leden hadden zich afgemeld vanwege het slechte weer (storm!) en de voorjaarsvakantie.
  Ed opent de bijeenkomst en heet iedereen welkom.
  Voordat we naar het thema voor vanavond gaan laat Ed een aantal Nepmailtjes zien van banken welke kort geleden bij hem binnen gekomen zijn en waar gevraagd werd om op een bepaalde link te klikken.
  MENSEN DOE DIT NOOIT, OGEN OPEN EN KIJKEN.
  Al de mailtjes werden doorgelinkt naar het zelfde adres.
  Gelukkig waren ze bij Ed al in de spammap terecht gekomen.

  Ransomware.
  Ed geeft uitleg wat ransomware precies inhoud. In de Monitor van februari wordt aan de hand van een aantal artikelen het ook uitgelegd.
  In de computerwereld wordt dit fenomeen als de grootste bedreiging voor de toekomst gezien. Aan de hand van demo video's welke op You Tube staan wordt gedemonstreerd hoe ransomware werkt.
  Ook is een video getoond hoe het programma Ransomfree werkt en hoe je de gijzeling weer kunt verwijderen.
  Het programma bevindt nog in de betafase(ontwikkelingsfase) en het lukte nog niet om alle vormen van ransomware te deactiveren.
  Betaling om de gijzeling op te heffen moet in Bitcoins (koers 1 bitcoin is ongeveer 1100€).
  Advies is echter om NOOIT te betalen.
  Zorg ervoor dat je eigen data (foto's enzo) veilig gebackupped zijn.

  Voor meer informatie zie de diverse artikelen welke in de monitor van februari staan.
  Na de rondvraag werd met dank aan de aanwezigen de bijeenkomst gesloten.

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 28-01-2017

  Aanwezig 22 leden.
  We hadden, zoals gebruikelijk de eerste CHC-avond in het jaar, de Algemene Leden Vergadering (de jaarvergadering).
  Voorzitter Ed Donga opende de vergadering, heette ons welkom en deelde mee dat er enkele afzeggingen zijn, dat de CV ketel in het gebouw met moeite in de lucht wordt gehouden (in mei komen er twee nieuwe ketels, waarvan één voor Museum en CHC ruimte) en dat we 6 februari weer internet krijgen.
  Allereerst liet hij een foto zien van de kascommissie, welke rijkelijk werd voorzien van koffie met gebak voordat de controle plaats vond.
  De agenda werd punt voor punt afgewerkt. Het verslag komt in de Monitor van februari te staan.
  Gedurende de vergadering zijn er geen punten op tafel gekomen die niet goed waren.
  De koffie met gebak en de latere hapjes en frisdrinken werden zeer gewaardeerd.
  Al met al een goed verlopen ALV en een leuke en levendige nieuwjaarsbijeenkomst.


  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.


  top

  CHC bijeenkomsten 2016.

  OVERZICHT CHC BIJEENKOMSTEN 2016

  28 januari: ALV en Nieuwjaarsreceptie.
  25 februari: Veiligheid & privacy.
  24 maart: W10 wetenswaardigheden.
  28 april: OCR.
  26 mei: W10: wat komt er aan?
  23 juni: LP opnemen met Audacity.
  juli: Vakantie.
  augustus: Vakantie.
  22 september: W10 jubileumupdate.
  27 oktober: Alternatieve besturingssystemen.
  24 november: Arduino.
  15 december: Backup en Image.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 15-12-2016

  Aanwezig 22 leden. Diverse leden hadden zich afgemeld wegens andere bezigheden.
  Ed opent de bijeenkomst en heet iedereen welkom.
  Als eerste toont Ed de nieuwe schema voor 2017 m.b.t. de clubavonden, cursusmiddagen en inloopdagen. Het schema, in PDF. formaat staat ook op onze website.
  Oorspronkelijk stond voor deze avond "werken in de cloud" op het programma, echter we hebben door omstandigheden tijdelijk geen beschikking over internet.
  Als vervanging hebben we gekozen voor deze avond Back-up en Images maken '.
  Ed geeft uitleg waarom we op dit moment niet kunnen beschikken over internet en hoe en wanneer we in de toekomst wel weer kunnen beschikken over internet.

  Hierna geeft Eiko Bos een lezing over een computergestuurde freesbank heeft ingericht en hoe het werkt. Hij verduidelijkt het met een aantal foto's en een video en hij laat het onderdeeltje zien welke gemaakt is tijdens het maken van de video.

  Hierna was het tijd voor de pauze en koffie.
  Ed legt uit hoe je een Back-up kunt maken in Windows 10. Je opent het configuratie scherm en klikt vervolgens op Bijwerken en beveiligen. Dan open je Back-up en moet het schuifje op aan worden gezet. Nu moet je opgeven waar de back-up moet worden opgeslagen en welke mappen wil je back-uppen en met wat voor tijds interval. Er ontstond een discussie over wat is een goeie plek om de back-up neer te zetten en we kwamen tot de conclusie dat er eigenlijk geen goede plaats is. Uit publicaties komt naar voren dat Windows Back-up niet zo betrouwbaar is. Een goede en betrouwbaar alternatief is een image te maken. Hiervoor zijn handige programma's in de omloop.

  Evert demonstreert hoe je zo'n schijf image kunt maken en terugzetten. Hiervoor gebruikt hij Acronis True Image. In een Workshop welke op onze website staat wordt ook uitgelegd hoe je dit kunt doen.
  Het programma ondersteunt ook UEFI. Dit is ook gedemonstreerd.

  Vervolgens geeft Evert aan dat er problemen zijn met de update KB3201845 Cumulatieve update Windows 10 Version 1607 voor x64-systemen d.d. 13-12-2016. Bij de ene Pc gaat het probleemloos en bij de andere wil het niet en geeft hij foutcode 0xx800705b4 aan. Op internet wordt aan gegeven dat er veel meer mensen met dit probleem worstelen. Uit de microsoft workgroep wordt een procedure aangereikt hoe je dit probleem kunt verhelpen. Ik vind deze oplossing niet heel betrouwbaar en heb zelf een oplossing uitgevoerd n.l. het handmatig installeren van deze update.
  Dit doe je als volgt. Geef in Google de zoek opdracht Update KB3201845 downloaden. Open de bovenste mogelijkheid je komt nu in de microsoftsite en er staan 3 mogelijkheden.
  Je kunt kieze uit een 32 bit versie, een 64 bit versie en een server versie. Klik in ons geval op de 64 bit versie en er verschijnt een nieuw venstertje met een blauwe link, klik hierop en het downloaden begint.
  Start het gedownloade programma op, er verschijnt een klein venstertje met daarin een voortgangsbalk waar in het groen wordt aangegeven hoe ver de installatie is. Let op: de balk blijft op een paar plaatsen lang staan en het lijkt net of er geen vooruitgang in zit, dit is echter maar schijn. Je kunt dit zien omdat het lampje welke de hardeschijf activiteiten aangeeft continu blijft branden, geduld dus.
  In mijn geval was naar ongeveer 45 minuten de update nu probleemloos geïnstalleerd. Op 14 december kwam er een update binnen en wel KB3206632 Cumulatieve update Windows 10 Version 1607 voor x64-systemen en hierbij weer hetzelfde echter met dit verschil dat er geen foutcode gegenereerd werd. Deze update heb ik maar direct weer handmatig met succes geïnstalleerd. Hierna kwamen er nog een aantal updates binnen welke zonder problemen werden geïnstalleerd.

  Evert liet ook nog zien hoe je op de camping een eigen netwerkje kunt aanleggen zodat meerdere personen tegelijk via dit net werkje kunnen internetten. Op veel campings kun je maar met 1 apparaat op de internet verbindingmaken en via dit netwerkje kunnen meerdere apparaten tegelijk op internet. Je doet dit met een speciale Buitenantenne voor Campers en Boten deze sluit je aan op een bijbehorende router. De set wordt Powerwifi genoemd. Op de site van www.campertv.nl/? kun meer info vinden. Na de rondvraag werd met dank aan de aanwezigen de bijeenkomst gesloten.

  Evert.

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 24-11-2016

  Voor 18 aanwezige leden liet Ed een en ander zien uit zijn artikel op blz 14 van de Monitor van november. Zoals de 3 verschillende uitvoeringen van Arduino boards. De kleinste is maar 1,7 X 3,2 cm2. Voor een paar Euro laat je zoiets uit China komen. Bestel je daar meteen een doos met sensoren, relais en motor bij dan kun je voor een paar tientjes heel leuke projecten maken. Op de PC schrijf je een programma in C++ taal en dat laad je in de arduino.
  Ed is bijvoorbeeld van plan om zijn tuinverlichting te besturen. En hij kwam laatst een projectje tegen waarin de arduino via twee motortjes een pennetje bestuurt. Dat pennetje schrijft in een plateau met zand elke minuut de juiste tijd. Na die minuut schudt een derde motortje het zand weer vlak en begint het proces opnieuw. Dat programmeren moet je wel even leren maar er zijn op internet ook veel kant en klare progs te vinden.
  Ed toonde ook een afstandmeter op ultrasoon geluid en een meter voor temperatuur en vochtigheid. Het aardige is dat je die dingen op een (al jaren bestaand) breadboard in elkaar kunt prikken, zonder te solderen. Alle aansluitingen hebben stekkertjes.

  Eiko is bezig een freesbank via een Arduino te besturen vanaf een tablet.

  Het verschil tussen Raspberry en Arduino is dat in de eerste een operating systeem zit, in de Arduino niet, die moet dus altijd geprogrammeerd worden. De Raspberry is gewoon een kleine computer.

  Al dit spul gaat het leven veranderen: het Internet of Things wordt mogelijk. Gaat de koelkast zelf boodschappen bestellen...
  Ed liet een klein stukje film zien van een tv programma van afgelopen week over hoe alles met alles en iedereen verbonden gaat worden.

  Als je materialen gaat bestellen in China is het slim per bestelling onder de € 22,- te blijven. Daarboven ga je invoerrechten betalen, kost behalve geld ook tijd. De leverancier wil twee bestellingen wel eens combineren, zodat je soms ongewild toch boven die € 22 komt.

  Hierna liet Ed een Duits filmpje zien van Franse schoolkinderen rond 11 jaar die kleine robotjes leerden programmeren mbv de Arduino. ( Vraag van deze notulist: Weet iemand of dat in NL gebeurt?)

  Hierna meldde Evert dat je de spelletjes die standaard in Windows 7 zaten nu ook in W8 en W10 kunt krijgen. In het kort: het begint op http://www.computeridee.nl/downloads/. Zoek daar naar Games Klassieker. Daar staat een grote .zip file. Download die, ontzip hem en zet de verkregen file in Program Files op de C-schijf. Met een snelkoppeling op het bureaublad kun je daarna snel bij de spelletjes komen. Het proces staat ook in Computer Idee nr 24.

  Verder rapporteerde Evert ervaringen met een harde schijf die door een onbekend wachtwoord niet meer toegankelijk was. Defect leek de schijf niet na onderzoek met allerlei hulpprogs van de Hirens Boot CD. Maar toegang lukte niet, was de schijf gegijzeld?

  Jan

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 27-10-2016

  Ed opent de avond en heet 21 leden welkom.
  Hij wijst op een prachtige site waar je uitgebreide info over onze atmosfeer over de hele wereld kunt vinden: earth.nullschool.net.
  Al het gedoe van Microsoft met steeds meer uitbreidingen en updates van W10 begint te vervelen. Reden voor Ed eens wat proeven te doen met alternatieve Operating Systemen.
  Systemen op basis van Linux zijn bekend: Ubuntu, Mint, Zorin en EOS (lijkt uiterlijk wat op Apple IOS) werken vaak makkelijk, zij het dat bijvoorbeeld printen nog wel eens aandacht vraagt.
  Daarnaast heeft Google het Chrome OS, dat prima werkt maar waar wel constant internet voor nodig is. (moeilijk op de camping dus!). En misschien bewaart Google erg veel voor maar ook over je, in de cloud. Verder heb je een cloudprinter nodig.
  Ook Android komt met een OS voor de PC: Remix, dat werkt nog traag.
  Ed heeft een paar OS’n telkens apart op een eigen harde schijf geïnstalleerd die makkelijk in een geprepareerde HP PC geschoven kan worden. Daarmee heeft hij snel een paar van de bovengenoemde OS’n laten zien. Een keus moet je zelf maken, de systemen hebben een heel verschillend uiterlijk, lijken veel op elkaar qua bediening maar soms is het toch net even anders.

  Na deze demo komen bij de rondvraag andere zaken aan de orde:
  - Het Livemail programma stopt voor de PC.
  - Thom meldt dat Commodo bij hem niet werkt op W10 1607, wel op de oude versie 1511.
  - Evert vraagt of er behoefte is aan een workshop over VPN. Daarmee kun je met een omweg bij sites komen die normaal vanuit een land geblokkeerd worden en is je eigen IPadres onzichtbaar. Het bestuur beraadt zich. Er mioet wel behoefte aan zijn!
  - Ed vraagt verhaaltjes voor de Monitor. Hoeft niet zwaar technisch te zijn, gewoon leuk mag ook!
  - Op http://ssill.info staat een software shop met bijv. € 10,50 + € 1,- voor een OEM W10. Of dat legaal is weten we niet.
  - Verder wijst Ed op de Tweakers site: https://tweakers.net/. Geeft veel info en revieuws over hard- en software. Ondergetekende heeft er veel nut van gehad bij de keuze van een nieuwe smartphone.
  Jan

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 22-09-2016

  Aanwezig 20 leden. Diverse leden hadden zich afgemeld wegens ziekte en vakantie.
  Ed opent de bijeenkomst en heet iedereen welkom.
  Het onderwerp van deze avond: W10 de jubileumupdate!
  De bedoeling was om te demonstreren hoe de update geïnstalleerd wordt.
  Dit zouden we doen op een desktop Pc van de hobbyclub.
  Door Microsoft was aangekondigd dat de update via de standaard updateproces van Windows 10 uitgerold zou worden. Tot op heden heeft nog niemand via deze weg de update ontvangen.
  Wil je deze update toch installeren dan moet dit je dit handmatig doen.
  Hoe je dit doet is omschreven in de monitor van september pagina 17.
  Let wel op als je over gaat tot het updaten en je gebruikt niet de standaard virusscanner (Defender) van Microsoft je deze eerst moet verwijderen anders loop je de kans dat de update hierop vastloopt.
  Gebruik voor het verwijderen de verwijdertool van de maker van de software. Deze kun je meestal vinden op de website van de makers van het betreffende programma.
  Het updateproces loopt ook niet vlekkeloos, voorbeeld 2 gelijke laptops( zowel hardware als software) van de hobbyclub,bij de ene in 1 keer binnen 3,5 uur de andere 5 keer in 2,5 dag.
  Het is deze avond niet gelukt om de update te installeren op het einde van de avond was de Pc nog bezig met het downloaden van de benodigde bestanden. (Dit was het gevolg van de diverse andere PC's van clubleden die stonden te downloaden; toen die PC's uitgezet werden was de update binnen notime binnen....)

  In de tussen tijd hebben we stilgestaan bij problemen en mogelijkheden van de verschillend internetbrowsers o.a. spam, startpagina’s, update’s.
  Verder is er nog gesproken over de beveiliging. Een aantal leden hebben er voor gekozen om een dubbele beveiliging in te stellen door 2 virusscanners te installeren. Er is nogmaals opgewezen dat deze elkaar kunnen tegenwerken met als gevolg een slecht lopende Pc. Dus let op niet meer dan 1 virusscanner installeren, ook al is het nog zo verleidelijk om die gratis aangeboden scanners toch te installeren het is immers voor niets.

  Een veel voorkomend probleem welke naar voren kwam was dat als je je Pc aanzette deze traag was of niet reageerde. Dit komt omdat Windows 10 dan aan het updaten is, dit is zeer vervelend en het kan ook gebeuren als je al een tijdje bezig bent, dus niet direct in paniek raken en even wachten nou ja even het kan wel 2 uur duren voordat het over is.

  Na de rondvraag werd met dank aan de aanwezigen de bijeenkomst gesloten.

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  .


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 23-06-2016

  Op de laatste clubavond voor de vakantie waren 12 mensen aanwezig.
  Bij de rondvraag meldde Henk Smit dat het antwoord op een vraag van hem op de vorige clubavond over een foutcode van de MSM app in de Monitor van september komt.
  Ed liet weten dat Microsoft voor W10 nog wat rommelt met updates, die blijken niet altijd te passen bij alle PC merken. Jaap Braaksma heeft ontdekt dat data in de cloud ook te lezen zijn als al je PC's uit zijn. Belangrijke bestanden moet je dus versleutelen.
  En toen was er koffie…
  Daarna demonstreerde Ed hoe je de muziek van grammofoonplaten kunt opslaan op de PC. Het makkelijkste is daar een pick up voor te gebruiken met een USB aansluiting. Ook liet hij de belangrijkste mogelijkheden van het programma Audacity zien: opnemen, opslaan, exporteren in verschillende extensies. WAV files zijn daarbij het grootste.
  Audacity is er trouwens ook voor Linux.

  Hij deed ook een poging Freemake te demonstreren, dat verliep niet helemaal goed. Horen we vast nog van.

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  .


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 26-05-2016

  Aanwezig 17 leden. Diverse leden hadden zich afgemeld.
  Ed opent de bijeenkomst en heet iedereen welkom.
  Het onderwerp van deze avond: W10 Wat komt eraan?
  Na een discussie over Windows 10 wijst Ed er op dat er een groot aantal workshops met tips voor Windows 10 op de website zijn geplaatst.
  Er wordt nog eens opgewezen dat het erg belangrijk is om een herstelpunt maken ingeschakeld is.
  Hoe dit gaat wordt gedemonstreerd.

  Er wordt nogmaals uitgelegd hoe je de extensies van file zichtbaar kunt maken.
  Ook flash player wordt nog eens belicht.

  Na de koffiepauze gingen we verder met de thema van deze avond.
  Aan de hand van een preview welke reeds ter beschikking is gesteld worden de vernieuwingen onder de loep genomen. Op onze website staan alle onderwerpen welke vanavond besproken zijn als workshop terug te vinden. Dit wil echter nog niet zeggen dat alles ook zo uitgebracht gaat worden. Dit is een preview en er kan nog van alles gewijzigd of aangepast worden.

  De huidige bioscoop opstelling bioscoop we nog even doorgaan.
  Na de rondvraag werd met dank aan de aanwezigen de bijeenkomst gesloten.


  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  .


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 28-04-2016

  De 14 aanwezige leden konden deze avond de nieuwe opstelling van de tafels proberen: een wat schoolse opstelling waarmee iedereen recht naar het projectiescherm kan kijken. Dat beviel goed, evenals natuurlijk het scherpe, heldere beeld van de nieuwe projector.
  Ed liet zien hoe OCR in de praktijk gaat op basis van de verschillende verhalen in De CHC Monitor van april. Het OCR programma ABBYY Finereader 6.0 Sprint bij zijn jaren oude Epson scanner bleek prima te werken. Een plaatje tussen de tekst werd keurig omzeild, iets wat niet alle progs goed kunnen bleek later. Op verzoek van Tom werd ook geprobeerd wat er gebeurt als je het origineel op z'n kop op de scanner legt. Dat geeft niks (bij dit programma), er komt een prima bestand uit dat weer rechtop staat.
  Daarnaast deed Ed wat proefjes met andere OCR progs en ook met sites die OCR aanbieden. Dit gaf heel verschillende resultaten, vooral plaatjes in de tekst storen vaak en gooien soms het OCR proces geheel in de war. Voor details zie de Monitor van april.

  Na de koffie werden wat vragen uit de groep behandeld.
  Onder andere was de vraag wat te doen als de rechten van het administratie account niet werken. Advies van Evert: maak een nieuwe, tweede administratie account en log daarmee in.
  Ook werd Tiny.cc genoemd: Als je naar die site een onhandig lange URL stuurt krijg je een korte URL terug die iedereen voortaan kan gebruiken voor die lange URL.
  Ed liet ook zien hoe je in je modem zo nodig het kanaalnummer van de WiFi kunt veranderen.
  Kortom, een nuttige avond die tegen tien uur afgelopen was.


  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  .


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 24-03-2016

  Aanwezig 17 leden.
  Diverse leden hadden zich afgemeld.
  Door afwezigheid van Ed verzorgt Evert de bijeenkomst.
  Het eerste wat de aanwezigen opviel was het enorm verbeterde beeld welke door de nieuw aangeschafte en geïnstalleerde beamer gepresenteerd werd. Een enorme vooruitgang vonden alle aanwezigen.

  Het onderwerp van deze avond: W10 wetenswaardigheden.
  Evert neemt nog eens Windows 10 onder de loep en geeft aan dat W10 nog lang niet af is. De grote november update zet eigenlijk een geheel nieuw systeem weer. Vergelijkbaar met Windows 8 naar 8.1. en zo zijn er uit het verleden nog wel meer voorbeelden. Hij verwacht, gezien de gaten welke nog in het systeem zitten, dat er dit jaar na de zomer weer een grote update zal verschijnen welke het systeem ingrijpend zal aanpassen.

  Hierna kreeg Eiko Bos het woord. Eiko liet zien hoe je van een niet meer goed werkende Lcd monitor een enorm goede lichtbak (voor foto's en dia's ) kunt maken.

  Na de koffiepauze gingen we verder met de thema van deze avond.
  Er werd begonnen met hoe je Dynamisch Internet icoontje weer aan je taakbalk kunt toevoegen.
  Deze was in XP aanwezig maar is daarna vervangen door een statisch icoon. In de komende monitor zal hier een artikel aan gewijd worden.
  Vervolgens werd er getoond hoe je de Windows7 Gadgets (8GadgetPack), welke niet meer in W10 aanwezig zijn, weer in W10 kunt installeren.
  Hierna werd er stil gestaan bij de Topografische tijdmachine op internet.
  Ook werd er gedemonstreerd hoe je de kleur en het lettertype van je beeldscherm kunt kalibreren en de grootte van de icoontjes kunt aanpassen.
  Er werd nog eens verteld hoe je de verouderde LPT poort kunt opwaarderen naar een USB poort.
  Ook is de oplossing getoond hoe je je startmenu kunt verbreden. Dit was een probleem welke bij de vorige bijeenkomst naar voren kwam en toen niet opgelost kon worden.

  Hierna gaf Karel uitleg hoe hij zijn probleem met de miniaturen in de verkenner heeft opgelost.
  Ook de eigenschappen, met name de icoontjes rechtsonder, van de taakbalk, werden nog eens besproken.
  Na de rondvraag werd met dank aan de aanwezigen de bijeenkomst gesloten.

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  .


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 25-02-2016

  Aanwezig 20 leden. Diverse leden hadden zich afgemeld.
  Ed opende de bijeenkomst en liet eerst een klein youtubefilmpje zien van 100 drones. Misschien een toekomstige vervanging voor het milieuverontreinigend vuurwerk?
  zie: voor een youtubefilmpje: HIER.

  Het onderwerp van deze avond: veiligheid (& privacy).
  Eerst werd nog eens gedemonstreerd hoe je een systeemherstelpunt in W10 moet maken. Deze staat standaard UIT, dus het is belangrijk om deze IN te schakelen.
  Vervolgens liet Ed zien dat je in W10 heel veel privacyinstellingen kunt uitzetten. Microsoft wil nl. vanalles van je weten.
  Met het programma OOSU10 liet Ed zien dat er nog veel meer privacyitems zijn, die standaard ingeschakeld zijn en die je met dit programma UIT kunt zetten.
  Het Betrouwbaarheidscontrolevenster werd gedemonstreerd.
  Daarna liet Ed zien met een plugin op Firefox (Lightbeam) dat veel websites zonder dat je heet weet, verbinding hebben met andere websites. Daar gaat je privacy.
  De zoekmachine IXQUICK.COM geeft je IP-adres NIET door.
  Daarna werd nogmaals gewaarschuwd voor het klikken op links in je mailtjes.
  Kijk eerst waar de link heen verwijst voordat je erop klikt.
  Ook bij het installeren van software moet je goed kijken naar vakjes die aangevinkt of uitgevinkt moeten worden.
  Een programma dat je hierbij kan helpen is: Unchecky.
  Ook draadloze muizen en toetsenborden kunnen afgeluisterd worden zoals blijkt uit de diverse berichten van de afgelopen dagen.

  Als laatste liet Ed zijn HP-PC zien met de legale W10 voor een klein prijsje.

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  .


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 28-01-2016

  De eerste clubavond in het jaar is, zoals altijd, de Algehele Leden Vergadering en tevens Nieuwjaarsreceptie. De opkomst was nog nooit zo groot geweest. Liefst 31 leden waren aanwezig.
  Nadat we met veel passen en meten allemaal een plek gevonden hadden, opende Ed de vergadering.
  Allereerst werd stilgestaan bij het overlijden van ons clublid Roel.
  Daarna werd de ALV gehouden en werden de agendapunten een voor een behandeld.
  Een uitgebreid verslag staat in de Monitor van februari.
  Tussendoor was er koffie met gebak en na afloop waren hapjes en drankjes beschikbaar.
  Daar werd goed gebruik van gemaakt.
  Al met al weer een geslaagde avond.

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.

  top

  CHC bijeenkomsten 2015.

  OVERZICHT CHC BIJEENKOMSTEN 2015

  22 januari: ALV en Nieuwjaarsreceptie.
  26 februari: EOS & W10.
  26 maart: Hoe maak je de HD echt leeg.
  23 april: Herstellen W7/8/8.1.
  28 mei: HD echt schoon (deel2)
  25 juni: W10 dag!
  juli: Vakantie.
  augustus: Vakantie.
  24 september: W10 is er, en nu ??
  22 oktober: Opschonen PC.
  26 november: Herstelopties & backup W10.
  17 december: Tips & trucs W10.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 17-12-2015

  Op de laatste clubavond van 2015 werden een paar artikelen in de Monitor van december gedemonstreerd of uitgeprobeerd en waren er tussendoor wat weetjes te melden.
  W10 is via een update van versie 1024 naar 1511 gegaan. Met het woordje winver in het zoekvenster kun je zien of dat al gebeurd is. (Trek voor die update maar wat uren uit, weet deze notulist onderhand)
  W10 is trouwens nog niet klaar. Evert had laatst gemerkt dat met W10 een parallelpoort niet aangestuurd wordt. Zelfs Microsoft Nederland wist dat desgevraagd niet. Evert vond een adapter waarmee het wel lukt. Op www.ict-collectief.nl kun je op dit gebied ook het nodige lezen.

  Toen was het tijd voor koffie en vanwege het 30 jarig bestaan van de CHC was er deze avond gebak bij de koffie.

  Daarna werd Inloggen op W10 zonder wachtwoord (blz 15 v.d. Monitor) gedemonstreerd. Advies bij stap 2 waar herstarten wordt genoemd: doe dat door de PC uit te schakelen en daarna zelf weer op te starten. Gebruik de mogelijkheid herstarten niet. Bij sommige PC's waaronder ook de HP's van de CHC werkt die functie anders als uitschakelen en weer starten.

  In W10 moet je de laatste versie van CCleaner van Piriform gebruiken. Piriform heeft meer handige progs zoals Recuva (terughalen van per ongelukt gewiste bestanden) en Speccy (toont heel veel gegevens over je PC).
  Op pagina 20 van de Monitor wordt de Godmode genoemd: een soort super configuratiescherm waar alle windows instellingen in een lange lijst staan. Ed toonde hoe je dat op je PC zet. Daarna kun je er ook een tegel van maken en de naam desgewenst veranderen.

  Bij de rondvraag meldde Henk Smit dat zijn digitale radio geen 64 GB stick accepteerde. Geen vreemd verschijnsel, hoort dan in de gebruiksaanwijzing te staan.

  Na een tweede rondje koffie kwam aan de orde dat W10 weliswaar gratis lijkt maar dat Microsoft er wel erg veel info mee verzamelt. Met het prog ShutUp10 (blz 19) kun je daar veel tegen doen, meer dan via het configscherm zal lukken. Microsoft begint steeds meer W10 op te dringen aan W7 en W8 gebruikers. Is men niet enthousiast over.

  Veel van de vandaag behandelde onderwerpen staan ook in de workshops in het-alleen-voor-leden deel van de CHC website. Verder vroeg Henk Smit wat het verschil tussen LAN en Ethernet is. Dat weten we niet. Bij hem wil de Thuisgroep niet werken op LAN.
  En weet iemand hoe je de agenda in W10 langer dan 2 maanden vooruit kan gebruiken zonder dat de ingevoerde info verdwijnt?

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  .

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 26-11-2015

  Er waren 16 man aanwezig.
  Vermoedelijk ook omdat in de Monitor een verkeerde datum stond vermeld....
  Het onderwerp deze avond ging over herstelopties en backup Windows 10.
  We wilden "het maken van een herstelstation op een USB stick" demonstreren; we hadden dat natuurlijk NIET geoefend en dus….de wet van Murphy….het lukte niet.
  Later nog eens flink gestudeerd over de mogelijke oorzaak.
  Mijn laptop was geupgraded van W7 naar W10.
  Mijn minilaptop wilde wel een herstelstation maken; maar die was oorspronkelijk W8.1 en nu dus W10. Zou dat de oorzaak kunnen zijn? In W8 kon je n.l. wel een USB herstelstation maken, maar in W7 niet en met upgraden worden een aantal zaken meegenomen…

  Echter……Evert had een PC ook van W7 naar W10 geupgraded en dat ging wel goed. Dus…dat was de oorzaak niet.

  De W10 versie op mijn laptop was 1024, de 1 na laatste versie. De update 1511 van november, ook wel genoemd Windows10.1, met al die privacy-problemen, heb ik toen maar geinstalleerd en wat dacht je…..toen kon ik wel een USB-herstelstation maken.
  Zo zie je maar, dat W10 nog niet helemaal uitontwikkeld is. Die update 1511 is wel een erg grote update: W10 wordt bijna weer helemaal opnieuw geinstalleerd en dat duurt wel weer meer dan een uur. Vandaar dat wij zeggen W10.1.
  De versie van Evert was, zo bleek naderhand, ook 1511, maar ook W10 pro.

  Verder werden er nog wat vragen beantwoord en kon men even spelen met de kleine 2 in 1 tablet.
  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 26-11-2015 01 CHC bijeenkomst 26-11-2015 02
  CHC bijeenkomst 26-11-2015 03 CHC bijeenkomst 26-11-2015 04
  CHC bijeenkomst 26-11-2015 03 CHC bijeenkomst 26-11-2015 04
  CHC bijeenkomst 26-11-2015 03 CHC bijeenkomst 26-11-2015 04

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 22-10-2015

  Er waren 22 leden en Evert Dost had de voorzittershamer waar hij in het begin ook een krachtig gebruik van maakte tot enige leden met een gehoorapparaat daar last van bleken te hebben.
  Het onderwerp van de avond was upgrade naar Windows 10. Het plan is daar enkele extra donderdagavonden aan te besteden. Ter inleiding behandelde Evert het schoonmaken van je bestaande W7 of W8 systeem. Advies is dat eerst schoon te maken, zodat de W10 upgrade schoon begint. Hij gebruikte voor de demonstratie een HP PC met daarop W8.1 omdat die toevallig voorhanden was. Voor W7 geldt hetzelfde verhaal.
  Je hoort regelmatig dat upgraden naar W10 problemen geeft maar je moet wel bedenken dat de gevallen waar het goed gaat niet in het nieuws komen.
  Het is verstandig de eerste keer W10 to upgraden vanuit een legale W7 of W8(.1). Daarmee legt Microsoft vast dat W10 op die bepaalde PC legaal is en onthoudt dat voor je wanneer je een verse W10 installeert. De Product Key wordt dan automatisch aan je verse W10 toegekend.

  De eerste stap voor het schoonmaken is te zorgen dat alle updates van je oude W7 of W8 geinstalleerd zijn. Dat is zichtbaar via Configuratie, Windows Update.
  De tweede stap is het programma CCleaner te draaien en daarvan in ieder geval de cleaner (het vegertje) en desgewenst het register. Bij schoonmaken van het register kan CCleaner een backup maken: doen dus. Een kapot register is erg lastig! De volgende twee acties in CCleaner zijn voor een upgrade niet zo nodig.
  Een derde stap is te bekijken of de drivers up-to-date zijn. Dat kan via Appaatbeheer, beetje moeilijk te vinden soms.
  De vierde stap is al je opgeslagen documenten, foto's enz. op een externe HD te bewaren. Bij de upgrade worden ze, als ze op de C-schijf staan, meegenomen naar W10, maar als het fout gaat ben je de boel kwijt.
  Na de upgrade naar W10 kun je de eerste maand terug naar je oude systeem. Makkelijker en veiliger is eerst een image van je schone W7 of W8(.1) te maken met bijvoorbeeld Acronis en die ook op een externe HD te zetten. Kun je altijd terug. En als W10 eenmaal goed draait is een image daarvan ook aan te raden.

  Ook is er bij stilgestaan hoe je de produktkey van je huidige windows versie en van meer programma's op de PC kunt achterhalen. Dit is handig als je onverhoopt toch van een USB of Disk een nieuwe W10 moet installeren. Daarvoor is Keyfinder geschikt en een wat uitgebreider programma LicenseCrawler.

  Aan het eind van de avond bespraken we dat een gratis W10 natuurlijk niet echt gratis is. Microsoft heeft belang bij informatie over de gebruikers en haalt dat met W10 ruimschoots op. Sommige ''lekken'' kun je uitschakelen maar er zijn verhalen dat Microsoft daarnaast nog informatie kan blijven verzamelen, bijvoorbeeld over welke programma's je gebruikt.
  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 22-10-2015 01 CHC bijeenkomst 22-10-2015 02
  CHC bijeenkomst 22-10-2015 03 CHC bijeenkomst 22-10-2015 04

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 24-09-2015

  Aanwezig op deze CHC-avond: 23 leden.
  Er waren nog een aantal leden op vakantie.
  Iedereen werd door Ed welkom geheten. Ook zijn er een aantal nieuwe leden bijgekomen.
  Het thema deze avond was: W10 is er en wat nu ??
  In de Monitor staan een aantal ervaringen met W10.
  Ed liet W10 op zijn laptop zien. het loopt als een trein en alle software die op W7 stonden, waren ook gewoon in W10 werkende.
  W10 is er nu en iedereen krijgt er de komende tijd mee te maken.
  Of met een nieuwe PC of met een upgrade. Er komt geen W11 of W12, of W13....
  Wat gaan we als club hiermee doen?
  Deze vraag werd in de groep gedeponeerd.
  Na leuke diskussies werd in grote lijnen het volgende afgesproken: we gaan enkele sessies organiseren, waarbij we W10 gaan installeren (upgraden van W7 of W8).
  In opeenvolgende sessies kan met zijn PC meenemen zodat onder begeleiding deze ge-upgrade kan worden naar W10.
  Daarna zullen we W10 gebruikssessie organiseren.
  Via de mail zal iedereen op de hoogte worden gebracht.
  Dit plan zal verder door het bestuur uitgewerkt worden.

  Ook is er de mogelijkheid om het W10 boek van Menno Schoone tegen een speciaal CHC-prijsje aan te schaffen. Dit boek werd zeer aangeprezen.

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 24-09-2015 01 CHC bijeenkomst 24-09-2015 02
  CHC bijeenkomst 24-09-2015 03 CHC bijeenkomst 24-09-2015 04
  CHC bijeenkomst 24-09-2015 05 CHC bijeenkomst 24-09-2015 06
  CHC bijeenkomst 24-09-2015 07 CHC bijeenkomst 24-09-2015 08

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 25-06-2015

  Aanwezig op deze CHC-avond: 14 leden.
  Er waren veel leden op vakantie.
  Het thema deze avond was: W10 dag op 29 juli.
  Op die dag komt W10 officieel uit. Veel mensen hebben al een upgrade-icoontje in hun werkbalk gekregen.
  Ed liet eerst een aantal vragen en antwoorden zien afkomstig van de website van Microsoft. Veel werd daarmee al duidelijk. Ook in de Monitor staan een aantal artikelen hierover.
  Diverse vragen kwamen uit de groep en werden beantwoord.
  Daarna liet Ed de proefversie van W10 zien op zijn eigen PC. W10 ziet er prima uit.

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 25-06-2015 01 CHC bijeenkomst 25-06-2015 02
  CHC bijeenkomst 25-06-2015 03 CHC bijeenkomst 25-06-2015 04
  CHC bijeenkomst 25-06-2015 05 CHC bijeenkomst 25-06-2015 06
  CHC bijeenkomst 25-06-2015 07 CHC bijeenkomst 25-06-2015 08
  CHC bijeenkomst 25-06-2015 09 CHC bijeenkomst 25-06-2015 09

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 28-05-2015

  Aanwezig op deze CHC-avond: 20 leden.
  Op deze avond hebben we eerste stil gestaan bij het overlijden van ons lid en bestuurslid Sebe.
  Na wat mededelingen, vertelde Ed over de schrikreaktie van het programma "Opgelicht", waar uitgebreid verteld werd dat je persoonlijke gegevens op straat kunnen liggen. Ed liet zien hoe je kunt checken of je systeem (vooral netwerkdrive - NAS-) open staat voor de buiten wereld. Die van hem was dicht zoals uit controle bleek.
  Daarna liet Ed zien hoe je verwijderde bestanden op je harde schijf toch weer terug kunt halen. Ook dat je je harde schijf definitief kunt wissen wat nodig is als je je PC verkoopt.
  De demo lukte nu wel omdat er een partitie op de PC was gemaakt die heel klein was (1.7 GB) en formatteren enzo snel ging en het herstellen van gewiste bestanden ook.
  Verder werd gevraagd of er nu iemand is die een kort verslag van de CHC-avonden wil maken en eventueel foto's. Ed kan niet gelijktijdig voorzitten, uitleggen, foto's maken en een verslag maken.

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 28-05-2015 01 CHC bijeenkomst 28-05-2015 02
  CHC bijeenkomst 28-05-2015 03 CHC bijeenkomst 28-05-2015 04
  CHC bijeenkomst 28-05-2015 05 CHC bijeenkomst 28-05-2015 06
  CHC bijeenkomst 28-05-2015 07 CHC bijeenkomst 28-05-2015 08
  CHC bijeenkomst 28-05-2015 09 CHC bijeenkomst 28-05-2015 09
  CHC bijeenkomst 28-05-2015 09 .

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 23-04-2015

  Aanwezig op deze CHC-avond: 20 leden.
  Op deze avond lieten we zien hoe je W7 en W8 kunt herstellen als er onoverkomelijke startproblemen zijn. Het is zeer eenvoudig om van te voren, als je systeem goed loopt, een herstelCD (W7) of een herstel-USBstick (W8 / W8.1) te maken. Deze herstel(CD/USBstick) kun je voor elk ander overeenkomstig systeem gaan gebruiken.
  Ook liet Ed de RaspberryPI rondgaan.

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 23-04-2015 01 CHC bijeenkomst 23-04-2015 02
  CHC bijeenkomst 23-04-2015 03 CHC bijeenkomst 23-04-2015 04
  CHC bijeenkomst 23-04-2015 05 CHC bijeenkomst 23-04-2015 06
  CHC bijeenkomst 23-04-2015 07 CHC bijeenkomst 23-04-2015 08
  CHC bijeenkomst 23-04-2015 09 CHC bijeenkomst 23-04-2015 09
  CHC bijeenkomst 23-04-2015 09 CHC bijeenkomst 23-04-2015 09
  CHC bijeenkomst 23-04-2015 09 CHC bijeenkomst 23-04-2015 09

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 26-03-2015

  Aanwezig op deze CHC-avond: 17 leden.
  Allereerst werd stil gestaan bij het overlijden van een onzer leden.
  Diverse leden hadden zich afgemeld.
  Vervolgens werd de werkgroep: Modelspoorbaan onder de aandacht gebracht.
  Ook werd de mogelijkheid tot het verkrijgen van een HP6000 en het gezamelijk bestellen van een HD-bay besproken.
  Evert liet zien hoe je met diverse programma's de harde schijf helemaal schoon kunt krijgen zodat je de PC met een gerust hart van de hand kan doen.


  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 26-03-2015 01 CHC bijeenkomst 26-03-2015 02
  CHC bijeenkomst 26-03-2015 03 CHC bijeenkomst 26-03-2015 04
  CHC bijeenkomst 26-03-2015 05 CHC bijeenkomst 26-03-2015 06
  CHC bijeenkomst 26-03-2015 07 CHC bijeenkomst 26-03-2015 08
  CHC bijeenkomst 26-03-2015 09 .

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 26-02-2015

  Aanwezig op deze CHC-avond: 19 leden.
  Ed kondigde de onderwerpen voor deze avond aan te weten Windows10 en Elementery OS. Hij begon met het tonen van een paar filmpjes met uitleg over het bureaublad van Windows10. Windows 10 is een mengvorm van Windows7 en Windows8 en werkt volgens Ed goed en snel. Vervolgens gaf Ed een Demo met een betaversie van Windows10 op een HP-PC. Even tussendoor meldde Ed dat we 3 types HP-PC's bezitten, die onderling niet veel verschillen in snelheid.
  Na afloop van de demo van Windows10 gingen we aan de koffie of frisdrank.
  Na de koffie gaf Ed een demo van Elementery OS. Dit is een besturingssysteem waarvan het bureaublad veel lijkt op iOS van Apple. Het is een snel en slim systeem en is volgens Ed mooier dan Linux Mint.

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 26-02-2015 01 CHC bijeenkomst 26-02-2015 02
  CHC bijeenkomst 26-02-2015 03 CHC bijeenkomst 26-02-2015 04
  CHC bijeenkomst 26-02-2015 05 CHC bijeenkomst 26-02-2015 06
  CHC bijeenkomst 26-02-2015 07 CHC bijeenkomst 26-02-2015 08
  CHC bijeenkomst 26-02-2015 09 CHC bijeenkomst 26-02-2015 10

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 22-01-2015

  Aanwezig op deze CHC-avond: 27 leden.
  Na de opening begon Ed gelijk aan de agenda van de ALV. De behandeling van de punten liep gesmeerd. Ongeveer na punt 7 van de agenda stopte Ed. Wat bleek, de laatste koffiepot was ook vol. We gingen direct over op de koffie met gebak. Toen dit op was gingen we weer verder met de ALV. Dit ging ook na de koffiepauze vlot. Voor een uigebreid verslag van deze ALV zie de Monitor van februari. Nieuw kaskommissie lid wordt Geert Pronk naast Henk Smit. Evert Dost is herkozen als bestuurslid. Workshopvoorstel het bouwen van een treinbesturing. Contributie voor 2016 is vastgesteld op €18.00 voor leden en €10.00 voor gezinsleden. Een discussiepunt was het toelaten vam leden die geen Philips verleden hebben. Het bestuur gaat zich over deze problematiek buigen.
  Na de ALV werden de door club beschikbare hapjes en sapjes weggewerkt, Verzorgd door Jan Harte. Waarna een ieder voor zover ik heb kunnen waarnemen tevreden huiswaarts keerde.
  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 22-01-2015 01 CHC bijeenkomst 22-01-2015 02
  CHC bijeenkomst 22-01-2015 03 CHC bijeenkomst 22-01-2015 04
  CHC bijeenkomst 22-01-2015 05 CHC bijeenkomst 22-01-2015 06
  CHC bijeenkomst 22-01-2015 07 CHC bijeenkomst 22-01-2015 08
  CHC bijeenkomst 22-01-2015 09 CHC bijeenkomst 22-01-2015 10
  CHC bijeenkomst 22-01-2015 11 CHC bijeenkomst 22-01-2015 12
  CHC bijeenkomst 22-01-2015 13 CHC bijeenkomst 22-01-2015 14
  CHC bijeenkomst 22-01-2015 15 CHC bijeenkomst 22-01-2015 16

  top

  CHC bijeenkomsten 2014.

  OVERZICHT CHC BIJEENKOMSTEN 2014

  23 januari:
  27 februari:
  27 maart:
  24 april:
  22 mei:
  26 juni:
  juli:
  augustus:
  25 september:
  23 oktober:
  27 november:
  18 december:
  ALV en Nieuwjaarsreceptie.
  Wat na XP??
  Microsoft en Google in de cloud.
  Classic shell in W8 & Linux Mint.
  RoboLinux & MyPublicWiFi.
  Ongemakken opgelopen?
  Vakantie.
  Vakantie.
  HP dc7800sff.
  Windows 10; Pinterest.
  MEGA in de cloud.
  WebSDR.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 18-12-2014

  Op deze CHC-avond waren ondanks het regenweer 25 leden aanwezig.
  Na de opening door Ed of iemand nog vragen of opmerkingen had. Harry de V. waarschuwde dat bij een laptop het bijbehorende lader moet worden gebruikt, daar er kleine verschillen in de stekker kunnen zitten waardoor de accu niet wordt opgeladen.
  Henk D had plotseling geen internet meer. Waarschijnlijk is een poort van de router kaduuk.
  Na de koffie werd het hoofdonderwerp van deze avond gepresenteerd door Ed D. en Jan. H., teweten WebSDR. Uw verslaggever kon het verhaal volgen maar om er iets zinnigs over te schriiven lukt hem niet. Zie de uitgebreide verhandeling in de Monitor van december voor info.
  Henk S. had zijn niet niet werkende hub meegenomen voor onderzoek. Na aankoppelen aan meerdere PC's en laptops werd de conclusie getrokken dat de hub niet meer werkend is te krijgen.
  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 18-12-2014 01 CHC bijeenkomst 18-12-2014 02
  CHC bijeenkomst 18-12-2014 03 CHC bijeenkomst 18-12-2014 04
  CHC bijeenkomst 18-12-2014 05 CHC bijeenkomst 18-12-2014 06
  CHC bijeenkomst 18-12-2014 07 CHC bijeenkomst 18-12-2014 08

  top
  Tablet workshop op 3-12-2014

  De workshop over Tablets werd door 16 leden bezocht. De meesten hadden hun tablet meegenomen en konden deze avond verschillende problemen gezamelijk oplossen. De mensen zonder tablet konden eens kennismaken met dit fenomeen.
  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  Tablet workshop 03-12-2014 03 Tablet workshop 03-12-2014 04
  Tablet workshop 03-12-2014 05 Tablet workshop 03-12-2014 06

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 27-11-2014

  Op deze CHC-avond waren een record aantal 28 leden aanwezig.
  Na de opening door Ed deelde hij mede dat de eerste inloopdag op donderdag een goede opkomst had.
  Hierna volgde het onderwerp van deze avond, te weten MEGA. Dit is een clouddienst die alleen voorziet in 50GB gratis opslag van data. Voor meer gedetailleerde informatie zie de Monitor van november en de workshop op de pagina alleen voor leden van onze website. Andere clouddiensten zijn OneDrive en Google Drive. In deze clouddiensten kunnen documenten wel worden bewerkt.
  Na de koffie werden de problemen van Henk S.en Henk D. behandeld.
  H. S. heeft problemen met de bootvolgorde als een stick in de USB aansluiting. Hij past de bootvolgorde aan in het bootmenu. Dit moet gewijzigd worden in de bios. Op zijn HP PC heeft hij per ongelijk 2 keer Linux geinstalleerd. Eentje moet eraf. Dit kan geregeld worden met de bootmanager die op Hiren's boot CD staat. Zijn hub werkt soms wel en soms niet. Het probleem is waarschijnlijk overbelasting. Altijd de voeding aansluiten.Zijn probleem met Ashampoo is opgelost.
  H. D. heeft problemen met zijn webcam als hij met Skype werkt. Af en toe zoomt de webcam in en uit. Dit probleem is onbekend bij de deskundigen, maar wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de PC.
  Ed deelde mede dat een dongel niet werkt op een HP PC met Linux Mint erop. Dit ligt aan de chipset die in de dongel zit. Een Action dongel werkt goed.

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 27-11-2014 01 CHC bijeenkomst 27-11-2014 02
  CHC bijeenkomst 27-11-2014 03 CHC bijeenkomst 27-11-2014 04
  CHC bijeenkomst 27-11-2014 05 CHC bijeenkomst 27-11-2014 06
  CHC bijeenkomst 27-11-2014 07 CHC bijeenkomst 27-11-2014 08
  CHC bijeenkomst 27-11-2014 09 CHC bijeenkomst 27-11-2014 10
  CHC bijeenkomst 27-11-2014 11 CHC bijeenkomst 27-11-2014 12
  CHC bijeenkomst 27-11-2014 13 CHC bijeenkomst 27-11-2014 14

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 23-10-2014

  Op deze CHC-avond waren 20 leden aanwezig.
  Na de opening door Ed werden de onderwerpen van vanavond aangekondigd te weten Windows 10 en Pinterest.
  Vervolgens vroeg Ed wie iets te melden had. Henk Smid had problemen met het opstarten van Ashampoo, hiervoor kon op deze avond geen oplossing voor worden aangeboden.
  Daarna werd op een HP computer de 64 bits versie van Windows 10 geinstalleerd. Dit ging vlot, daarna werden de verschillende dingen getoond. Het bureaublad heeft elementen van Windows 7 en 8. De indruk heerst dat het snel werkt. Voor meer info zie de Monitor van oktober.
  Het volgende zeer gewaardeerd onderwerp was de koffiebreak.
  Na de koffie werd een demo gegeven van Pinterest Dit is een soort prikbord waar je allerlei plaatjes die je wilt bewaren per onderwerp kunt opslaan in afgeschermde en openbare mappen, zgn borden. Zie de Monitor van oktober voor meer info.
  Henk Diepenbroek stelde voor om de inloopdagen en de clubavond op dezelfde dag te doen. Dit om te besparen op stookkosten. Dit punt wordt in overweging genomen

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 23-10-2014 01 CHC bijeenkomst 23-10-2014 01
  CHC bijeenkomst 23-10-2014 01 CHC bijeenkomst 23-10-2014 01
  CHC bijeenkomst 23-10-2014 01 CHC bijeenkomst 23-10-2014 01
  CHC bijeenkomst 23-10-2014 01 CHC bijeenkomst 23-10-2014 01
  CHC bijeenkomst 23-10-2014 01

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 25-09-2014

  Op deze CHC-avond waren na de zomerstop 21 leden en een gast aanwezig.
  Na de opening door Ed werd het overleden clublid Chris Fuller herdacht met een ogenblik van stilte. Dick van der Sluis ligt met een gebroken heup in de Heggerank te Musselkanaal. Voorts hebben Jan Kalk en Harm Zwarts een operatie ondergaan.
  Vervolgens vroeg Ed wie iets te melden had. Thom Boersma vroeg we ervaring had met het PC reparatiebedrijf AMFYD. Geen van de aanwezige leden had dit. Harry de Vries kreeg zijn DLINK router niet aan de praat. Evert Dost heeft hetzelfde probleem gehad. De fout was dat de router niet geinstalleerd moet worden vanaf de meegeleverde disc, maar van het in de router aanwezige programma. Aan het eind van de avond zijn Evert en Ed met dit probleem aan de gang gegaan
  Het volgende punt was de koffiebreak.
  Nadat de kelen waren gesmeerd gaf Ed een uiteenzetting over de PC HP dc7800sff.Dit zijn PC's gemaakt in 2008 en zijn door het RUGroningen afgeschaft. Het zijn solide PC's. Ze worden aan de clubleden aangeboden voor €10,00 inclusief monitor, toetsenbord en muis. Waar vindt je dat nog. De overige PC's zijn beschikbaar voor o.a. verenigingen, instellingen en scholen. Voor uitgebreide info zie de Monotor van september.
  Henk Smit wil zijn laptop zodanig aan zijn TV knopen, zodat zijn TV een smart TV wordt. Hij wilde weten of dat mogelijk is. Dit is mogelijk.
  Aan het eind van de presentatie en vragenuurtje gingen een aantal leden aan de slag met HP Pc's.

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 25-09-2014 01 CHC bijeenkomst 25-09-2014 02
  CHC bijeenkomst 25-09-2014 03 CHC bijeenkomst 25-09-2014 04
  CHC bijeenkomst 25-09-2014 05 CHC bijeenkomst 25-09-2014 06
  CHC bijeenkomst 25-09-2014 07 CHC bijeenkomst 25-09-2014 08
  CHC bijeenkomst 25-09-2014 09 CHC bijeenkomst 25-09-2014 10
  CHC bijeenkomst 25-09-2014 11 CHC bijeenkomst 25-09-2014 12

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 26-06-2014

  Op deze CHC-avond waren ondanks het voetjebal (zoals de Brazilianen zeggen) en vakantie periode 17 leden aanwezig.
  Na het welkom door Ed presenteerde hij het onderwerp van deze avond: Yumi.
  Eerst liet hij ons de aanpassingen op de pagina alleen voor leden onder de knop workshops zien: te weten dat bij alle workshops is nu ook de desbetreffende software van af onze website te downloaden en er staat ook een link naar de originele website.
  Dit is gedaan omdat bij veel downloadgebeuren er ook ongewenste software meegedownload wordt en dat nu niet het geval is.
  Daarna kwam Yumi aan de beurt. Yumi is een programmaatje dat je op een stick zet en zo wordt de stick opstartbaar. Start je Yumi op de stick op dan kun je je PC of laptop opschonen van hardnekkige virussen en malware. Hardnekkig malware is alleen te verwijderen als Windows niet werkzaam is. Voor meer info zie de Monitor van juni. Het scannen van Ed's duurde nogal lang. Daarom zijn we maar een kopje koffie gaan drinken.
  Na de koffiepauze werden een aantal vragen behandeld.
  George vroeg hoe je je tablet moet instellen om vanaf je tablet je printer aan te sturen. Volgens Ed is dit op dit moment nog niet mogelijk.
  De browser van Eiko was gehijacked. Dit probleem kon aleen worden opgelost door in systeemherstel een datum te kiezen die voor het proleem was.
  Henk meldde dat in Mint de firewall in Mint na elke keer opstarten weer ingeschakeld moet worden. Nog geen oplossing voor handen.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 26-06-2014 01 CHC bijeenkomst 26-06-2014 02
  CHC bijeenkomst 26-06-2014 03 CHC bijeenkomst 26-06-2014 04
  CHC bijeenkomst 26-06-2014 05 CHC bijeenkomst 26-06-2014 06
  CHC bijeenkomst 26-06-2014 07 CHC bijeenkomst 26-06-2014 08
  CHC bijeenkomst 26-06-2014 09 .

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 22-05-2014

  Op deze CHC-avond waren 13 leden aanwezig.
  Veel leden zijn al op vakantie.
  Ed heette ons welkom en presenteerde het onderwerp van deze avond: RoboLinux en MyPublicWiFi.

  Allereerst liet hij een nieuwe pagina zien op onze website: bij alle workshops is nu ook de desbetreffende software van af onze website te downloaden en er staat ook een link naar de originele website.
  Dit is gedaan omdat bij veel downloadgebeuren er ook ongewenste software meegedownload wordt en dat nu niet het geval is.

  Vervolgerns liet hij Robolinux zien, een goed alternatief voor XP. Dit draait al op een heel oude PC en is voorzien van alles wat nodig is. Ed vindt deze beter dan Linux Mint.

  Na de koffie werd MyPublicWiFi gedemonstreerd. Met een eenvoudig programma'tje en simpele instellingen kun je je laptop als Draadloostoegangspunt gebruiken. Erg makkelijk voor op de camping.

  Daarna werd op verzoek van Evert een "bijlage" bij CCleaner geinstalleerd: "CCEnhancer", deze voorziet CCleaner van nog meer mogelijkheden.

  Tenslotte had Eiko zijn PC meegenomen en liet zien waar hij mee bezig is: Linux Mint.
  Al met al weer een leerzame avond.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 24-04-2014 01 CHC bijeenkomst 24-04-2014 02
  CHC bijeenkomst 24-04-2014 03 CHC bijeenkomst 24-04-2014 04
  CHC bijeenkomst 24-04-2014 05 CHC bijeenkomst 24-04-2014 06
  CHC bijeenkomst 24-04-2014 05 .

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 24-04-2014

  Op deze CHC-avond waren 18 leden aanwezig.
  Ed heette ons welkom en presenteerde het onderwerp van deze avond: Classic shell en Linux Mint.
  De maandag workshoppen voor beginners en gevorderden blijven bestaan in de huidige vorm. Voor Windows 8 gebruikers worden aparte tijdstippen vastgesteld.
  Hierna werd een korte demonstratie van Windows 8 gegeven. Daarna werd Classic shell geinstalleerd, waarmee je Windows 8 kunt lijken op o.a. Windows XP of Windows 7. Voor meer informatie zie de Monitor van april.
  Vervolgens had Ed een droge keel gekregen met als gevolg dat we gezamenlijk aan de koffie of fris gingen.
  Na de koffie gaf Ed een demonstratie van Linux Mint. Dit is een gratis besturingsprogramma en lijkt een beetje op Windows XP. Voor meer informatie zie de Monitor van april.
  Tenslotte keerde iedereen weer tevreden huiswaarts na deze informatieve avond.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  .
  CHC bijeenkomst 24-04-2014 01 CHC bijeenkomst 24-04-2014 02
  CHC bijeenkomst 24-04-2014 03 CHC bijeenkomst 24-04-2014 04
  CHC bijeenkomst 24-04-2014 05 CHC bijeenkomst 24-04-2014 06


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 27-03-2014

  Op deze CHC-avond waren 22 leden aanwezig.
  Ed heette ons welkom en presenteerde het onderwerp van deze avond: Microsoft en Google in de cloud.
  Na eerst nog enkele vragen te hebben beantwoord, vertelde Ed hoe Microsoft al heel veel leuke en handige toepassingen heeft in de cloud. Hij liet, behalve de e-mail, ook Word online, Excel online en Powerpoint online zien.
  Men was verbaasd dat er zoveel mogelijk was! Hoef je eigenlijk geen Office pakket aan te schaffen.
  Ook opslag in de cloud: OneDrive, werd uitgelegd.
  Het mooiste is dat je dokumenten kunt delen met anderen: die kunnen hier ook in werken.
  Tenslotte is er ook nog een agenda en ook die kun je delen.
  Na de koffie werd verder gegaan met Google in de cloud.
  Eigenlijk ongeveer hetzelfde idee als Microsoft in de cloud.
  Wel is hier een tekenprogramma beschikbaar en een programma om formulieren te maken.
  Het is allemaal gratis.
  Workshops over deze onderwerpen zijn te vinden in de "alleen voor leden" pagina.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  .
  CHC bijeenkomst 27-03-2014 01 CHC bijeenkomst 27-03-2014 02
  CHC bijeenkomst 27-03-2014 03 CHC bijeenkomst 27-03-2014 04
  CHC bijeenkomst 27-03-2014 05


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 27-02-2014

  Op deze CHC-avond waren 21 leden aanwezig.
  Ed heette ons welkom en presenteerde het onderwerp van deze avond: te weten wat na XP.
  De opgesomde alternatieven zijn Windows 7, Windows 8.1, Ubuntu en Zorin.
  De club biedt hulp bij het installeren van een ander besturingssysteem op je PC en/of laptop op de geplande workshops op 13 maart en 10 april. Wel even bij Ed melden per mail wanneer je komt. Voor meer info zie de Monitor van februari.
  Na de koffie meldde Ed dat op onze website de pagina voor leden opnieuw is ingedeeld en van nieuwe items is voorzien.
  Vervolgens werd de laptop van Ed getest of deze geschikt is voor Windows 7. Dat bleek het geval.
  Tenslotte werd nog een demonstratie van Zorin gegeven.
  Ed vestigde de aandacht op de website WWW.IBOOD.NL, waarop allerlei artikelen voor ongeveer eenderde van de prijs worden aangeboden.

  Sebe.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 27-02-2014 01 CHC bijeenkomst 27-02-2014 02
  CHC bijeenkomst 27-02-2014 03 CHC bijeenkomst 27-02-2014 04
  CHC bijeenkomst 27-02-2014 05 CHC bijeenkomst 27-02-2014 06


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 23-01-2014

  Op deze eerste CHC-avond van dit jaar waren een record aantal van 27 leden aanwezig.
  Ed heette ons welkom op de ALV en Nieuwjaarsreceptie en zette ons direct aan de koffie met gebak.
  Daarna werd de agenda van de ALV vlot doorlopen. Zie voor details het verslag van deze ALV in De Monitor van februari.
  Een aantal highlights van de ALV zijn wijzigingen in het bestuur. Aftredend Eiko Bos en Dick van der Sluis. Nieuw in het bestuur zijn Jan Harte en Sebe Buitenkamp. Nieuwe kascommissie bestaat uit Be Smit en Henk Smit met reservelid Henk Schipper.
  Mogelijke nieuwe workshops zijn: overgang van XP naar ander besturingssysteem en Raspberry Pi. De opzet van de maandagmiddagbijeenkomsten mogelijk wijzigen naar clubje per besturingssysteem.
  Daarna werd de contributie voor 2015 vastgesteld op €18,00. Tenslotte werd het officiele gedeelte afgesloten met een rondvraag.
  Tenslotte werd de avond besloten met het nuttigen van door de club beschikbaar gestelde hapjes en sapjes.

  Sebe.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 23-01-2014 01 CHC bijeenkomst 23-01-2014 02
  CHC bijeenkomst 23-01-2014 03 CHC bijeenkomst 23-01-2014 04
  CHC bijeenkomst 23-01-2014 05 CHC bijeenkomst 23-01-2014 06
  CHC bijeenkomst 23-01-2014 07 CHC bijeenkomst 23-01-2014 08
  CHC bijeenkomst 23-01-2014 09 CHC bijeenkomst 23-01-2014 10
  CHC bijeenkomst 23-01-2014 11 CHC bijeenkomst 23-01-2014 12
  CHC bijeenkomst 23-01-2014 13 CHC bijeenkomst 23-01-2014 14
  CHC bijeenkomst 23-01-2014 15 CHC bijeenkomst 23-01-2014 16
  CHC bijeenkomst 23-01-2014 17 CHC bijeenkomst 23-01-2014 18
  CHC bijeenkomst 23-01-2014 19


  top

  CHC bijeenkomsten 2013.

  OVERZICHT CHC BIJEENKOMSTEN 2013

  24 januari:
  28 februari:
  28 maart:
  25 april:
  23 mei:
  27 juni:
  juli:
  augustus:
  26 september:
  24 oktober:
  28 november:
  19 december:
  ALV en Nieuwjaarsreceptie
  In the cloud of uw eigen cloud
  Boot CD voor Windows
  Facebook
  Beveiligingen enzo
  mini Android PC.
  Vakantie
  Vakantie
  Diverse problemen ?!?!
  Werken in de zandbak.
  Comodo Internet Security.
  Hiren's Boot CD & AdBlock.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 19-12-2013

  Op deze laatste CHC-avond van dit jaar waren er 19 leden aanwezig.
  Ed heette ons welkom en memoreerde de geslaagde tablet workshop van 12-12-2013.
  Ed vroeg vervolgens aandacht voor de minicomputer Raspberry. Bij voldoende belangstelling wordt een werkgroep opgestart.
  Evert vroeg wie er prolemen had met Outlook i.c.m. Ziggo webmail. Er was 1 aanwezige die problemen had. Niets aan je computer doen, want het probleem zit bij Ziggo.
  Hierna werd een demo gegeven over de Hiren's boot CD, dit is een gereedschapskist voor de PC. Voor gedetailleerde informatie zie de Monitor van december 2013.
  De tweede demo van deze avond was Adblock, met dit programma kun je advertenties blokkeren op je browser. Voor gedetailleerde informatie zie de Monitor van december 2013.
  Henk meldde dat als hij zijn mails opende in Outlook de mails bij Ziggo uit de webmail waren verdwenen. Dit klopt. Advies is om over te gaan naar Gmail of Livemail.
  Jan meldde dat op zijn laptop de toescombinatie Control + A niet meer werkt. Helaas geen oplossing gevonden.

  Sebe.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 19-12-2013 01 CHC bijeenkomst 19-12-2013 02
  CHC bijeenkomst 19-12-2013 03 CHC bijeenkomst 19-12-2013 04
  CHC bijeenkomst 19-12-2013 05 CHC bijeenkomst 19-12-2013 06
  CHC bijeenkomst 19-12-2013 07 CHC bijeenkomst 19-12-2013 08


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 28-11-2013

  Op deze CHC-avond waren er 24 leden aanwezig. Het was dus een volle bak, maar wel gezellig.
  Ed heette ons welkom en vroeg of er nog problemen waren. Henk vroeg of er beveiligingsprogramma's voor tablets zijn. Deze zijn er o.a. AVG, Avast en Lookout.
  Ed vroeg vervolgens of er een clublid was die last heeft gehad van het politievirus. Dat bleek niet het geval. Wel had Evert een aantal personen van het politievirus verlost.
  Karel wilde graag weten of het mogelijk was of zijn emails in WP Outlook overzetbaar zijn naar een mailprogramma in Windows8. Dit is mogelijk. Hierna begon de koffiebreak.
  Vervolgens gingen Ed en Evert aan de slag met het hoofditem van de avond, te weten Comodo Internet Security. Voor gedetailleerde informatie zie de Monitor van November 2013.
  Henk meldde dat bij het opstarten steeds het programma Freebackup zijn werk wilde doen. Volgens Evert heeft Henk een vervelend programmaatje binnengehaald. Dit is volgens Evert alleen op te lossen door een schone installatie te doen.
  Harry toonde zijn Acer Z3 smartphone te verkrijgen bij de Kijkshop voor €100,00. Na kortingsbonnen van de C1000, cachback en gratis beltegoed bleef er een netto prijs van €20,00 over.

  Sebe.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 28-11-2013 01 CHC bijeenkomst 28-11-2013 02
  CHC bijeenkomst 28-11-2013 03 CHC bijeenkomst 28-11-2013 04
  CHC bijeenkomst 28-11-2013 05 CHC bijeenkomst 28-11-2013 06
  CHC bijeenkomst 28-11-2013 07 CHC bijeenkomst 28-11-2013 08
  CHC bijeenkomst 28-11-2013 09 CHC bijeenkomst 28-11-2013 10


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 24-10-2013

  Op deze CHC-avond waren er 20 leden aanwezig.
  Ed heette ons welkom in de nieuwe lokatie van de club aan de Hunzingolaan 1.
  Ed kondigde de eerste kursus Windows8 aan op 31-10. Als eerste zal Windows8 op de computer van de club worden geinstalleerd. Na enige toelichting zullen de kursisten in kleine groepjes aan het werk worden gezet.
  Vervolgens toonde Ed ons de beelden van een bij thuis geplaatste IP camera. Waar je ook bent kun je met deze camera zien wat er thuis gebeurt met deze naar alle kanten zwenkbare camera.
  Hierna gaf Evert een demo van het programma Sandboxie, die is een uitbreiding op je beveiliging. Zie voor informatie de Monitor van oktober.
  Jan meldde dat de Telecine werkgroep succesvol oude films op DVD heeft overgezet.
  Henk meldde dat zijn IE steeds de verbinding verloor. Advies opnieuw installeren
  Geert meldde dat in hun genealogie steeds weer het vinkje voor wachtwoord onthouden bij inloggen op duikt. Kijken bij instellingen of bij wachtwoord onthouden deze standaard staat ingesteld.
  Op www.schoonepc.nl staat allerlei nuttige informatie over allerlei programma's

  Sebe.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 24-10-2013 01 ` CHC bijeenkomst 24-10-2013 02
  CHC bijeenkomst 24-10-2013 03 CHC bijeenkomst 24-10-2013 04
  CHC bijeenkomst 24-10-2013 05


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 26-09-2013

  Op deze CHC-avond waren er 23 leden aanwezig.
  Na de opening van deze bijeenkomst door Ed werd de mogelijke verhuizing van de CHC besproken. Ed had geen berichten ontvangen van leden die tegen de verhuizing waren. Na een geanimeerde discussie werd bijna unaniem besloten om naar de nieuwe lokatie te gaan. De nieuwe lokatie is de voormalige dansschool Koning en daarvoor de RABO bank gelegen aan de Hoofdstraat. Hierna gingen we aan de koffie.
  Na de koffiepauze demonstreerde Ed de zoekmachine StartPage. Dit is de meest privacy vriendelijke zoekmachine, waarmee je zoekopdrachten niet te achterhalen zijn. Zie voor meer info de Monitor van september. Een andere privacy vriendelijke zoekmachine is Ixquick.
  Problemen met Windows en Windows programma's kunnen worden opgelost met Fixit van Microsoft. Zie voor meer info de Monitor van september.
  Hierna kwamen de problemen van leden aan de orde. Henk heeft bij Gmail strepen onder de woorden als Gmail wordt geopend in IE en bij Chrome is dat niet het geval. Mogelijke oplossing nieuwste versie van IE installeren. Henk heeft last van een hinderlijke wegklikbare tekst tekst bij het opstarten van XP. Op dit moment geen oplossing voorhanden. Henk kan op zijn tablet mislukte video's niet verwijderen. Deze kumnen worden verwijderd via de app Mijn bestanden en dan de betreffende video's opzoeken en verwijderen. Berend kan niet alle onderdelen van Karsparky weggkrijgen. Hiervoor moet de Karsparsky Removal Tool worden gebruikt. Bij een lid verdwijnt steeds de startpagina Google in Chrome. Dit is in te stellen door te klikken op de 3 streepjes rechtsboven, daarna klikken op Instellingen onder Opstarten de derde mogelijkheid kiezen en onder Pagina's instellen de gewenste startpagina instellen. Als laatste werd de PC van Berend onder handen genomen. Het resultaat is mij niet bekend.
  Dit was het voor deze keer.

  Sebe.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 26-09-2013 01 CHC bijeenkomst 26-09-2013 02
  CHC bijeenkomst 26-09-2013 03 CHC bijeenkomst 26-09-2013 04
  CHC bijeenkomst 26-09-2013 05 CHC bijeenkomst 26-09-2013 06


  Oude lokatie van onze computerclub.
  CHC bijeenkomst 26-09-2013 07 CHC bijeenkomst 26-09-2013 08
  CHC bijeenkomst 26-09-2013 09 CHC bijeenkomst 26-09-2013 10
  CHC bijeenkomst 26-09-2013 115 CHC bijeenkomst 26-09-2013 12


  Nieuwe lokatie van onze computerclub.
  CHC bijeenkomst 26-09-2013 13 CHC bijeenkomst 26-09-2013 14

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 27-06-2013

  Op deze CHC-avond waren er 18? leden aanwezig.
  Aangezien Sebe er niet was, moest ik naast het verzorgen van de demo, ook foto's maken en de notulen bijhouden. Dat lukt niet helemaal, vandaar dat ik niet precies meer weet hoeveel er waren. Een aantal had zich afgemeld.
  Op het programma stond een demo van een mini tv-stick, de Rikomagic MK802III.
  In de Monitor van juni stond een uitgebreide beschrijving.
  Dat dit klein apparaatje een complete Android computer is, wekte grote verbazing en men was onder de indruk.


  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 27-06-2013 01 CHC bijeenkomst 27-06-2013 02
  CHC bijeenkomst 27-06-2013 03 CHC bijeenkomst 27-06-2013 04
  CHC bijeenkomst 27-06-2013 05

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 23-05-2013

  Op deze CHC-avond waren 21 leden aanwezig.
  Na het welkom uitgesproken door Ed, werd het onderwerp van deze avond aangekondigd: te weten beveiliging. De aanleiding is de recente aanvallen van DDOS op o.a. banken. Voorts bracht hij de workshop Windows 8, te beginnen in september, onder de aandacht. Voorts vroeg hij wie een computerprobleem heeft. Evert melde dat hij zijn signaalversterker voor WiFi niet aan de praat krijgt. Dit probleem zal na het te behandelen onderwerp worden getackeld. Vervolgens gingen we aan de koffie of frisdrank.
  Na de koffiepauze werd het onderwerp beveiliging behandeld. Als eerste vertelde Ed nooit in te gaan op telefoontjes van banken en Microsoft en alle beveiligings programma's op je PC up to date te houden. Naast een antivirus en firewall is het verstandig een antimalware te hebben. Ed heeft een demo gegeven van Malwarebytes. Voor meer gedetailleerde informatie zie de Monitor van mei.
  Na de tweede koffiepauze ging men aan de slag met de het probleem van Evert. Het is helaas niet gelukt het probleem op te lossen op deze avond. Het probleem met der PC van Egbert van de vorige bijeenkomst is opgelost.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 25-05-2013 01 CHC bijeenkomst 25-05-2013 02
  CHC bijeenkomst 25-05-2013 03 CHC bijeenkomst 25-05-2013 04
  CHC bijeenkomst 25-05-2013 05 CHC bijeenkomst 25-05-2013 06
  CHC bijeenkomst 25-05-2013 07 CHC bijeenkomst 25-05-2013 08
  CHC bijeenkomst 25-05-2013 09

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 25-04-2013

  Op deze CHC-avond waren 25 leden aanwezig.
  Na het welkom uitgesproken door Ed, begon hij met de huishoudelijke mededelingen. Te weten de workshop tablets op 2 en 16 mei, de workshop Windows 8, die na de vakantieperiode begint en het probleem met de computer van Egbert. Na deze mededelingen gingen we aan de koffie of frisdrank.
  Henk heeft het probleem dat hij het apestaartje op zijn tablet mist.
  Na de koffiepauze gaf Ed de aangekondigde demo van Facebook. Dit sociale medium wordt gebruikt om met je Facebookvrienden te communiceren en wetenswaardigheden uit te wisselen. Ed waarschuwde wel om er geen gevoelige informatie op te zetten, zoals bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat. Wel kun je achteraf melden dat je met vakantie bent geweest. Voor meer info zie de Monitor van april. Voor workshops Facebook kan men terecht op de beveiligde pagina ALLEEN VOOR LEDEN.
  Na de tweede koffiepauze ging men aan de slag met de PC van Egbert. Wat het resultaat was kan ik niet vermelden daar ik eerder ben vertrokken.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 25-04-2013 01 CHC bijeenkomst 25-04-2013 02
  CHC bijeenkomst 25-04-2013 03 CHC bijeenkomst 25-04-2013 04
  CHC bijeenkomst 25-04-2013 05 CHC bijeenkomst 25-04-2013 06
  CHC bijeenkomst 25-04-2013 07 CHC bijeenkomst 25-04-2013 08
  CHC bijeenkomst 25-04-2013 09 CHC bijeenkomst 25-04-2013 10

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 28-03-2013

  Op deze CHC-avond waren 26 leden aanwezig.
  Na het welkom uitgesproken door Evert door afwezigheid van Ed zijn we begonnen met koffie. Namelijk de laptop van Evert werkte niet goed samen met de beamer van de club. De demo van boot CD werkte wel, intussen ging John zijn laptop ophalen. Met een boot CD is het mogelijk om een PC of laptop weer aan de praat te krijgen als hij weigert om op te starten. Voor meer info zie de Monitor van maart en/of de workshop op de beveiligde pagina ALLEEN VOOR LEDEN.
  Na de koffiepauze gaf John een demo wat er tegenwoordig zoal mogelijk is met het vergroten van foto.s

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst.

  Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 28-03-2013 01 CHC bijeenkomst 28-03-2013 02
  CHC bijeenkomst 28-03-2013 03 CHC bijeenkomst 28-03-2013 04
  CHC bijeenkomst 28-03-2013 05 CHC bijeenkomst 28-03-2013 06
  CHC bijeenkomst 28-03-2013 07 CHC bijeenkomst 28-03-2013 08
  CHC bijeenkomst 28-03-2013 09 CHC bijeenkomst 28-03-2013 10
  CHC bijeenkomst 28-03-2013 11 CHC bijeenkomst 28-03-2013 12
  CHC bijeenkomst 28-03-2013 13 CHC bijeenkomst 28-03-2013 14

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 28-02-2013

  Op deze CHC-avond waren 27 leden aanwezig.
  Na het welkom uitgesproken door Ed zijn we begonnen met koffie. De muis van de computer die Ed nodig had voor de demonstratie weigerde dienst, maar dit probleem was na verloop van tijd opgelost
  Ed bracht nogmaals een aantal workshops onder de aandacht. Aanmelding kan via e-mail bij Ed.
  Op de alleen voor leden pagina zijn de e-mailadressen geplaatst van leden die daarvoor toestemming hebben gegeven.
  Vervolgens gaf een demonstratie van opslag in the cloud met Google drive, voor meer info zie de workshop Google drive en de evenknie van Microsoft te weten Sky drive.
  Ook werd Dropbox genoemd, dit is ook opslag in the cloud en men kan bestanden synchroniseren op verschillende schijven en computers, zie workshop Dropbox.
  Als laatste gaf Ed een demo met Pogoplug, dit is een cloudopslag in eigen beheer, zie monitor van februari.
  Na al deze demonstraties vond Ed dat het weer tijd was voor koffie of iets anders.
  Na de koffie waarschuwde Evert voorzichtig te zijn met nieuwe drivers voor het moederbord.
  Jan noemde het programmaatje HD Tune, hiermee kan de "gezondheid" van de harde schijf worden getest.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst.

  Nieuw!!!!! Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 28-02-2013 01 CHC bijeenkomst 28-02-2013 02
  CHC bijeenkomst 28-02-2013 03 CHC bijeenkomst 28-02-2013 04
  CHC bijeenkomst 28-02-2013 05 CHC bijeenkomst 28-02-2013 06
  CHC bijeenkomst 28-02-2013 07 CHC bijeenkomst 28-02-2013 08
  CHC bijeenkomst 28-02-2013 09
  En toen was er koffie!!!!!!
  CHC bijeenkomst 28-02-2013 10 Hier waren ze dus.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 24-01-2013

  Op deze CHC-avond waren 22 leden aanwezig, ondanks de besneeuwde wegen.
  Na het welkom uitgesproken door Ed en de opening van de ALV gingen we gelijk aan de koffie met gebak ons aangeboden door de club.
  Tonnie Gerdes en Dick v/d Sluis werden herkozen in het bestuur.
  Kas goedgekeurd door kaskommissie. Aftredend Trijn de Boer, nieuw lid Be Smit.
  Voor alle behandelde punten in de ALV zie het verslag van de ALV in het februarinummer van de Monitor.
  Onderwerpen voor de komende clubbijeenkomsten kunnen o.a. zijn Windows 8, tabletcomputers, netwerk aanleggen en netwerk op de camping.
  Na al dit denkwerk was het volgens Ed tijd voor een happie en een sappie, dit ook aangeboden door de club.
  Na de break werden de volgende punten aangedragen , wachtwoorden bewaren met KeyPass, muziekgroep bij H. Diepenbroek in de studio, E-mailadressen van de clubleden plaatsen op de beveiligde pagina, bij toerbeurt een corveedienst instellen om na afloop de boel op te ruimen.
  De volgende problemen werden behandeld: netwerkproblemen van Henk Smit, voor Windows voor oudere randapparatuur geen drivers meer beschikbaar, problemen met huismerkcartridges en tekstscannen met OCR.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst.

  Nieuw!!!!! Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 24-01-2013 01 CHC bijeenkomst 24-01-2013 02
  CHC bijeenkomst 24-01-2013 03 CHC bijeenkomst 24-01-2013 04
  CHC bijeenkomst 24-01-2013 05 CHC bijeenkomst 24-01-2013 06
  CHC bijeenkomst 24-01-2013 08 CHC bijeenkomst 24-01-2013 09
  CHC bijeenkomst 24-01-2013 07 CHC bijeenkomst 24-01-2013 10
  CHC bijeenkomst 24-01-2013 11 CHC bijeenkomst 24-01-2013 12
  CHC bijeenkomst 24-01-2013 13 CHC bijeenkomst 24-01-2013 14
  CHC bijeenkomst 24-01-2013 15

  top

  CHC bijeenkomsten 2012.

  OVERZICHT CHC BIJEENKOMSTEN 2012

  26 januari:
  23 februari:
  22 maart:
  26 april:
  24 mei:
  28 juni:
  juli:
  augustus:
  27 september:
  25 oktober:
  22 november:
  13 december:
  ALV en Nieuwjaarsreceptie
  Demo Tablet PC
  CCleaner & Revo-uninstaller
  Nieuwsgroepen
  Sky-drive & Secunia PSI
  Windows 8.
  Vakantie
  Vakantie
  Probleem?avond
  Wifi op de camping
  Microsoft Security Essentials
  Tablets

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 13-12-2012

  Op deze CHC-avond waren 26 leden aanwezig, vermoedelijk dankzij het onderwerp tablets.
  Na het welkom uitgesproken door Ed, behandelde hij een huishoudelijke mededeling te weten dat als iemand een flesje frisdrank nuttigt, dan moet deze op de bar worden gezet en niet in het krat, dit om te kunnen tellen wat er gebruikt is.
  Daarna noemde Ed 2 onderwerpen die in de ALV van 24-01-2013 behandeld kunnen worden, te weten alle E-mailadressen van de clubleden plaatsen op de pagina alleen voor leden en de aanschaf van Windows 8.
  Na de koffiepauze werden de meegebrachte tablets besproken en uitgebreid geprobeerd. Huub en Harry hadden hun Cherrymobility en Jan en Ed hun Archos 10.1 meegenomen. Al deze tablets werken met Androids het besturingsprogramma van Google. Op de apps downloader kan het gratis beveligigsprogramma Avast Mobility Security worden gedownload.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst.

  Nieuw!!!!! Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 13-12-2012 01 CHC bijeenkomst 13-12-2012 02
  CHC bijeenkomst 13-12-2012 03 CHC bijeenkomst 13-12-2012 04
  CHC bijeenkomst 13-12-2012 05 CHC bijeenkomst 13-12-2012 06
  CHC bijeenkomst 13-12-2012 07 CHC bijeenkomst 13-12-2012 08
  CHC bijeenkomst 13-12-2012 09 CHC bijeenkomst 13-12-2012 10
  CHC bijeenkomst 13-12-2012 11 CHC bijeenkomst 13-12-2012 12
  CHC bijeenkomst 13-12-2012 13 CHC bijeenkomst 13-12-2012 14
  CHC bijeenkomst 13-12-2012 15

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 22-11-2012

  Op deze CHC-avond waren 20 leden aanwezig.
  Na het welkom uitgesproken door Ed, behandelde hij de nieuwe pagina alleen voor leden. Op deze pagina staan de workshops en het cluborgaan de Monitor. De pagina alleen voor leden is beveligd met een maandelijks gewijzigd toegangscode en wachtwoord.
  Daarna behandelde Ed het beveiligings programma van Microsoft te weten Microsoft Security Essentials. De installatie van het programma op de laptop van Ed verliep soepel. De werking van het programma verliep zonder problemen. Voor details zie de Monitor van november op papier of op de beveiligde pagina "alleen voor leden".
  Programmas die naast en antivirusprogramma volgens Ed niet op je PC en/of laptop mogen ontbreken zijn: Revo uninstaller, CrapCleaner en Spybot search and destroy.
  Henk S. meldde nadat hij een nieuwe PC had aangeschaft het volgende probleem heeft. Op de nieuwe PC heeft hij geen internetverbinding meer elke keer als hij de PC opstart. Wel kan handmatig verbinding worden gemaakt. De "deskundigen" vermoeden dat het probleem kan zitten in de MAC code van de router cq modem.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst.

  Nieuw!!!!! Klik op de foto voor vergroting.
  CHC bijeenkomst 22-11-2012 01 CHC bijeenkomst 22-11-2012 02
  CHC bijeenkomst 22-11-2012 03 CHC bijeenkomst 22-11-2012 04
  CHC bijeenkomst 22-11-2012 05 CHC bijeenkomst 22-11-2012 06
  CHC bijeenkomst 22-11-2012 07 CHC bijeenkomst 22-11-2012 08
  CHC bijeenkomst 22-11-2012 09 CHC bijeenkomst 22-11-2012 10

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 25-10-2012

  Op deze CHC-avond waren het ongekende aantal van 26 leden aanwezig.
  Na het welkom uitgesproken door Ed, behandelde hij de inhoud van de Monitor. Hoe vroeg om meer bijdragen van de leden.
  Henk vertelde het verhaal van de geslaagde reparatie van de computer van Karel.
  Ed Heeft de computer van een kennis gerapareerd, bleek een haperende harde schijf te hebben. Ed benadrukte nogmaals het maken van back-ups op een andere harde schijf. Met het programma Recuva kan men nog trachten bestanden terug te halen.
  Jan melde dat nieuwe laptops van o.a. Asus alleen maar willen werken onder Windows.
  Ed heeft het plan als er belangstelling voor is een werkgroepje tablets op te richten.
  Er was een gast aanwezig die problemen heeft met Linux. Helaas waren er deze avond geen Linux deskundigen aanwezig.
  Jan behandelde het onderwerp hoe je een betere WiFi ontvangst op de camping kunt krijgen. Het werkt binnenshuis ook. Zie de Monitor van oktober voor meer informatie.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 27-09-2012

  Op de eerste CHC-avond na de vakantie waren 20 leden aanwezig.
  Deze avond werd aangekondigd als probleemoplosavond.
  Het eerste probleem die Ed al voor deze avond was de computer van Trijn die een zwart beeld vertoonde. De computer is schoongemaakt en de fout bleek een slecht contact van de videokaart te zijn.
  Geert gaf aan dat hij Zonealarm na installatie op zijn derde computer zijn monitor op zwart gaat. Mogelijke oplossing is internet uitschakelen en daarna Zonealarm weer installeren en kijken wat er gebeurt. Een goede vervanger van Zonealarm is Comodo.
  Demo van het nieuwe fofotoestel van Eiko t.a.v. de scherpte bij een vergroting van 140 keer. De wijzerplaat van een kerk op 1 km afstand kon haarscherp worden gelezen.
  Ed wees op de mogelijkheden van een thuisnetwerk. Bij voldoende belangstelling kan een werkgroep worden gevormd.
  Bij voldoende deelname kan een werkgroep nieuwsgroepen worden opgestart.
  Evert heeft het probleem dat een USB stick die in verkenner zichtbaar is niet leesbaar is. Kan stroomkwestie zijn. Probeer een USB hub met voeding.
  Karel zijn computer valt uit bij het opstarten. Bij inspectie van het inwendige bleek de koeler te zijn losgebroken. Is te repareren.
  Jan had een oude laptop gekregen die het niet meer werkte. De accu bleek volledig uitgeput te zijn, met de lader erin werkte de laptop na verloop van tijd wel weer.
  Jan's tweede probleem is het verschijnen van een popup van TSassist. Geen oplossing gevonden.
  Jaap heeft het verschijnsel dat de computer vlak na het opstarten meld dat een internetverbinding niet werkt, terwijl hij wel werkt. Waarschijnlijk start zijn NAS langzamer op dan de computer zodat het lijkt dat er geen verbinding is.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 28-06-2012

  De laatste CHC-avond voor de vakantie waren er nog 17 leden aanwezig.
  Thea en Geert deelden gebak uit. Dit omdat ze de oude computer van de CHC hadden overgenomen.
  We lieten ons dit goed smaken!
  Ed demonstreerde Windows 8. Hij had een evaluatie exemplaar gedownload en geinstalleerd op zijn oude laptop. Het werkte daar uitstekend op. We hebben nu een indruk gekregen hoe W8 gaat werken. Het zal best goed werken op een tablet, maar voor op een gewone PC hebben we vraagtekens. Voorlopig zal W7 wel een hele tijd gangbaar zijn (net zoals nu Windows XP).

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 24-05-2012

  Deze bijeenkomst waren 20 personen aanwezig ondanks het mooie weer en de reis van de gepensioneerden.

  Na ons allen welkom te hebben geheten gaf Ed de gelegenheid tot het stellen van vragen.
  Vraag 1 van Harry: Is het mogelijk om videobanden te digataliseren. Dit is mogelijk, deze week heeft Aldi een apparaat in de aanbeiding die dit mogelijk maakt.
  Extra vraag kan men hierop ook een platenspeler aansluiten. Dit is niet mogelijk.
  Vraag 2 van Berend: Wie is in het bezit van een videocamera waarin men kleine bandjes kan afspelen.
  Vraag 3 van Henk. Hoe kan ik bestanden gedownload uit nieuwsgroepen terugvinden. Evert heeft dit stapsgewijs gedemonstreerd.
  Na de koffie demonstreerde Ed de programma's Sky-drive en Secunia PSI.
  Met Sky-drive heb je 25gb gratis opslagruimte op Microsoft Windows, te bereiken via je Windows e-mailadres. Je kunt Sky-drive ook gebruiken als harde schijf. Hiervoor installeer je het programma SDExplorer. Voor gedetailleerde info zie de Monitor vam mei.
  Met Secunia PSI kun je nagaan of programma's nog bij de tijd ( up to date ) zijn en je kunt je programma's via Secunia PSI updaten. Voor meer informatie zie de Monitor van mei.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 26-04-2012

  Deze bijeenkomst waren 22 personen aanwezig.

  Na ons allen welkom te hebben geheten wees Ed ons nogmaals op de op te starten workshop muziek.
  Vervolgens werd het woord gegeven aan Evert Dost die een verhaal vertelde en een demo gaf over nieuwsgroepen. Ik zal niet proberen Evert zijn verhaal weer te geven, daar is het voor mij te ingewikkeld. Het belangrijste voordeel is dat je veel sneller allerlei programma's, muziek en films kunt downloaden. Waar torrent programma's dagen over doen, doet een nieuwsgroep er 12 minuten over. Voor meer info zie de Monitor van april. Voor degenen die interesse hebben in het werken met nieuwsgroepen kunnen dit melden bij Ed. Bij voldoende deelnname zal een workshop worden georganiseerd.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst en exterieur van de Stobbe.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 22-03-2012

  Deze bijeenkomst waren 20 personen komen opdagen.

  Na ons allen welkom te hebben geheten wees Ed ons op de op te starten workshop muziek.
  Hierna werd het probleem van Jan Schoemaker behandeld. Jan had het probleem dat hij geen CD of DVD schijf kon branden van Ubintu. Er is tijdens deze bijeenkomst helaas geen oplossing gevonden. Ed had een schijf bij zich met Ubuntu 11-10 bij zich, zodoende was Jan toch geholpen.
  Daarna demonstreerde Ed het gratis programma Revo-uninstaller. Met dit programma kan men niet meer gebruikte programma's volledig wissen. Voor uitgebreidere informatie zie de Monitor van maart 2012.
  Als laatste item deze bijeenkomst demonstreerde Ed CCleaner. Met dit ook gratis programma kan men de computer öpschonen. Dit programma wist alle overbodige troep. Voor uitgebreidere informatie zie de Monitor van maart 2012.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 23-02-2012

  Deze bijeenkomst waren 25 personen aanwezig.

  Deze bijeenkomst stond in het teken van de tablet PC.
  Ed vertelde in het kort wat een tablet PC inhield en wat de voor- en nadelen zijn ten opzichte van een desktop PC en/of laptop. De belangrijkste raad was koop geen tablet PC met Android versie 2, deze is ontwikkeld voor mobieltjes. Een tablet PC moet zijn uitgerust met Android 3.0 of hoger.
  Voorts werd een filmpje getoond van Radar waarin goedkope tablet PC's werden behandeld.
  Daarna was de beurt aan Bert Donga die een demonstratie gaf van zijn Archos 101 G9 tablet PC.
  Voor uitgebreide informatie zie de Monitor van februari 2012.

  Onderstaand een fotoimpressie van deze bijeenkomst.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 26-01-2012

  Deze bijeenkomst waren 22 personen aanwezig.

  Dit was de eerste bijeenkomst in de Stobbe aan de Akkerweg 2 in Musselkanaal ( Ceresdorp ). Iedereen heeft het zonder problemen gevonden. Het lokaal in de nieuwe lokatie is zo groot dat alle 73 leden er gemakkelijk in kunnen. Dus wat let U!!!!!!!!!
  Traditie getrouw werd op deze eerste bijeenkomst van het jaar de ALV gehouden met na afloop de Nieuwjaars receptie. Om ons goed bij de les te houden hield Ed regelmatig een koffiepauze. De ALV had een rustig verloop zodat alle punten vlot werden afgehandeld. Voor een uitgebreid verslag zie de Monitor van februari.De Nieuwjaars receptie was goed voorzien van een hapje en een sapje, dit alles verzorgd door Eiko.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst van 26-01-2012.

  top

  CHC bijeenkomsten 2011.

  OVERZICHT CHC BIJEENKOMSTEN 2011

  27 januari:
  24 februari:
  24 maart:
  28 april:
  26 mei:
  23 juni:
  juli:
  augustus:
  22 september:
  27 oktober:
  24 november:
  15 december:
  ALV en Nieuwjaarsreceptie
  TeamViewer.
  Puppy Linux & multi boot.
  Opslag in the cloud.
  Ubuntu 11.04
  Nexus radio enzo.
  Vakantie
  Vakantie
  QR-Codes & Libre Office.
  Steganografie & WIE volgen jou op internet?
  Werken in lagen.
  ????.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 15-12-2011

  Deze bijeenkomst waren 19 personen aanwezig.

  Dit was de laatste bijenkomst in de Trekschuit. In het vervolg komen we bijeen in de Stobbe aan de Akkerweg 2 in Musselkanaal ( Ceresdorp ). Ed heeft ons met behulp van Google Maps laten zien waar de Stobbe staat en hoe er te komen.

  Ed demonstreerde de programma's Spotify en Deezer. Met deze programma's kan men gratis naar muziek luisteren. In het geval van Spotify per maand 5 uur en Deezer onbeperkt. Echter als je nu naar Spotify wilt luisteren moet je je ook aanmelden bij Facebook.

  Vervolgens heeft Jan Harte de programma's Freecorder en Gemist Downloader gedemonstreerd. Met Freecorder kan men audio opnemen die je op je speakers hoort. Met dit programmaatje kun de opgenomen audio ook weer afspelen.
  Met Gemist Downloader kan je videos van o,a, Uitzending gemist downloaden en opslaan en later weer bekijken met bijv. VLC media player.

  Henk Smit heeft problemen met het QR programmaatje. Zijn tijdens deze bijeenkomst niet opgelost. Hij doet er verslag van in de volgende Monitor.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst van 15-12-2011.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 24-11-2011

  Deze bijeenkomst waren 20 personen aanwezig.

  Ed begon de bijeenkomst met de uitreiking van een prijs. De prijswinnaar was Rudy van der Sluis. Rudy had als eerste gereageerd op de boodschap die Ed had gestopt in de QR code voor op de Monitor van november.

  Zoals eerder was aangekondigd moeten we de Trekschuit verlaten in 2012. Het bestuur heeft een alternatieve lokatie gevonden in de Stobbe aan de Akkerlaan in het Ceresdorp. De faciliteiten van de de Stobbe zijn gelijkwaardig of beter aan die van de Trekschuit. De aanwezigen konden zich vinden in een verhuizing naar de Stobbe.

  Vervolgens heeft John de Grooth een presentatie verzorgd met als onderwerp het werken met lagen in Photoshop Elements. Met het werken met lagen kunnen verrassende effecten worden bereikt. Zoals onder andere het wijzigen van de achtergrond en een scherp zijnde voor- een achtergrond. Voor meer gedetailleerde info zie de Monitor van november 2011.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst van 24-11-2011.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 27-10-2011

  Deze bijeenkomst waren 20 personen aanwezig.

  Ed had deze keer 3 onderwerpen voorbereidt, te weten doe het zelf Wikileaken, Collusion en steganografie.

  Het doe het zelf Wikileaken werd kort door Ed aangeduid. Voor verdere instructies zie de Monitor van oktober

  Als tweede behandelde Ed de Firefox-plugin Collusion. Met deze plugin kan men zien hoe je wordt gevolgd als je sites bezoekt op het internet. In Firefox kan men aangeven dat men niet wil worden gevolgd, maar sommige sites trekken zich hier niks van aan. Voor meer informatie zie de Monitor van oktober.

  Ten derde werden 2 steganografie programmas gedemonstreerd, waarmee men bestanden in een ander bestand kan verbergen.
  Met HIP kan men een foto verbergen in een andere foto. Het werkt alleen met .gif en .bmp bestanden en de te verbergen foto mag niet meer dan 40% groot zijn dan de foto waarin men de foto verbergt. Het een en ander is beveiligd met een wachtwoord. Als je het niet weet zie je er visueel niks van. Ook de bestandsgrootte wijzigt niet.
  Met Steganography van Securekit (kost $24.95) kan men van alles en van alles verbergen. Bijv. een foto in een mp3, andersom kan ook. Wel wijzigt de bestandsgrootte. Dus om het niet te laten opvallen kan men het beste een klein bestand in een groot bestand verbergen. Voor meer informatie zie de Monitor van oktober

  John de Grooth waarschuwde voor een mail die beweerde dat de ABNAmrobank de Postbank had overgenomen en dat je je gegevens moest opgeven om de overstap soepel te laten verlopen.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst van 27-10-2011. Doordat ik door het geprensenteerde zo in beslag erd genomen, moest ik op het laatste moment nog een aantal foto's schieten (behalve de eerste).

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 22-09-2011

  In de eerste bijeenkomst na de vakantie zijn er 20 man en een vrouw opkomen dagen.

  Ed had 2 demo's voorbereid,teweten QR-codes en Libre Office.
  De eerste zijn 2 dimensionale barcodes, die kunnen worden gelezen door smartfones. De QR-code verwijst dan meestal door naar een webpagina. Ook worden ze o.a. gebruikt door de NS als men op hun website een kaartje besteld.

  De tweede demo Libreoffice is een gratis office programma volledig vergelijkbaar en compatibel met Microsoft Office.

  Als derde onderwerp werd het probleem van Wieberen Kooistra behandeld, te weten hij kan geen backup meer maken zoals hij gewend was. Een aantal clubleden heeft zich op dit probleem gestort. Alle hun bekende trucs en handigheidjes werden toegepast, edoch geen oplossing gevonden. Een aantal gaat zich thuis over dit probleem buigen.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst van 22-09-2011.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 23-06-2011

  Op deze clubavond was er, ondanks de vele afmeldingen door vakanties, nog een grote groep leden aanwezig. Ed gaf een demonstratie van Nexus radio. Eerst werd het programma gedownload, toen ge-installeerd en daarna opgestart.
  Er werd gedemonstreerd hoe het programma werkte en wat je er allemaal mee kunt doen (oa. muziekbestanden downloaden).
  Daarna werden diverse websites bezocht waar je veel radiozenders (live) kunt horen.
  Ook met Rarma-radio (programma even downloaden) kun je veel radiozenders online ontvangen.
  Voor veel mensen een eye (ear) opener.

  Daarna liet Dick zijn nieuwe E-reader zien.
  Veel mensen hadden dit nog nooit gezien en men was onder de indruk.
  Ed liet zien dat je veel e-boeken kunt downloaden, tegen betaling en ook heel veel gratis (legaal).

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst van 23-06-2011.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 26-05-2011

  Deze clubavond waren ondanks dat een aantal leden op reis waren met de gepensioneerdenclub 20 leden aanwezig.
  Nadat Ed ons allemaal welkom had geheten gaf hij een demonstratie van UBUNTU 11.04. UBUNTU is een GRATIS besturingssysteem met dezelfde functionaliteit als Windows XP, Windows Vista en Windows 7. In versie 11.04 is de interface gewijzigd , zodat je even moet zoeken waar alles zit. OpenOffice is vervangen door LibreOffice. Deze 2 pakketten hebben ook dezelfde functionaliteit en zijn vergelijkbaar met Windows Office. Voor meer informatie zie de Monitor van mei of de website van Ubuntu.
  Als tweede demo kwam Ed op de proppen met inSSIDer 2.0. Met dit programmaatje kun je je draadloos netwerk testen. Deze test kun je uitvoeren als je draadloos netwerk opeens traag wordt of wegvalt. Waarschijnlijk zit een draadloos netwerk in de buurt je dwars. Het probleem is dan op te lossen door het kanaalnummer te wijzigen in de draadloze router. Voor meer informatie zie de Monitor van mei.
  John melde dat je met het programmaaatje Speedtest van Ziggo de snelheid van je internetverbinding kunt meten.
  Henk kwam met het probleem dat op een CD de foto's niet meer zijn te openen. De oplossing voor dit probleem is deze avond niet gevonden.
  Tevens had Henk het probleem dat zijn ingesteld iGoogle opstartscherm steeds weer terugsprong naar de oorspronkelijke. Dit is stante pede uitgezocht en met succes uitgevoerd.Waarschijnlijk is een foutje gemaakt in de instelprocedure.
  Sieberen vroeg hoe hij het zijn printer aan zijn PC en laptop kan hangen zonder steeds de kabels om te wisselen. De oplossing is een netwerk aan te leggen waar de PC, laptop en printer aanhangen.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst van 26-05-2011.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 28-04-2011

  Deze clubavond waren ondanks het mooie weer 16 leden aanwezig.
  Nadat Ed ons allemaal welkom had geheten deed hij de volgende mededeling: Op de websitepagina Downloads staan een aantal workshops. Deze workshops kan men downloaden en er mee aande slag gaan. Er zullen er nog een flink aantal volgen volgens Ed.
  Hierna deed hij een oproep aan de leden om met ideeen te komen voor demonstraties en deze zelf te demonstreren. Het behoeven geen ingewikkelde programma's te zijn. Dit omdat het bestuur steeds meer moeite heeft om iets te vinden om te demonstreren op de clubavonds.
  Sieberen melde dat hij problemen had met IE9 had in combinatie met Vista. Dit is een bekend probleem. De remedie is Firefox downloaden en installeren of terug naar IE8.
  Hierna kwam het onderwerp van deze avond aan bod. Daar Dropbox wordt geplaagd door een beveiligingsprobleem heeft Ed een aantal vervangers gezocht en gevonden. Daarvan is SugarSync gedemonstreerd. Een aantal kenmerken zijn: de opslagruimte is 5GB en de informatie is versleuteld. Een nadeel is dat het in het Engels is.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst van 28-04-2011.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 24-03-2011

  Deze clubavond waren 19 leden aanwezig.
  Deze avond had Ed wat moeite om de goegemeente stil te krijgen om de avond te openen. Er werden veel geanimeerde gesprekken gevoerd door de aanwezige leden, vandaar de moeite. Ed deelde mee dat ons lid Henk Gringhuis een tijdje uit de roulatie is van wege hartproblemen en dat de kursus back-uppen volgende week begint. Daarna gaf hij het woord aan Jan Harte die een demonstratie verzorgde Puppy Linux ( helaas alleen in het Engels ) en Linux Mint. Dit zijn gratis besturingssystemen die op ongeveer dezelfde wijze werken als UBUNTU. Voor meer informatie zie de Monitor van december 2011. Voorts gaf Jan uitleg over het programmaatje GAG. Dit is een programmaatje die je in staat stelt om 9 verschillende besturingssystemen op je computer te installeren zonder dat ze elkaar in de weg zitten.

  Onderstaand een fotoimpressie van de bijeenkomst van 24-03-2011.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 24-02-2011

  Deze clubavond waren 19 leden aanwezig.
  Deze avond heeft Ed een demonstratie gegeven van het gratis programma TeamViewer. Dit is een programma waarmee een ander je computer kan overnemen en besturen. Dit overmemen en besturen is zeer handig als een ander op afstand een probleem op jouw computer kan oplossen. Er is geen gevaar bij dat een derde inbreekt, daar alles met passwords is beveiligd. Wel moeten de hulpbieder en belanghebbende het programma hebben geinstalleerd. Voor meer informatie zie de Monitor van februari.

  In de onderstaande fotoimpressie van de bijeenkomst lijkt het net dat weinig leden aanwezig waren. Dit is schijn daar deze keer fotoos zijn genomen van de informele momenten voor, tijdens en na de demonstratie van Ed.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 27-01-2011

  Deze clubavond waren 23 leden aanwezig.
  Deze avond begon iets anders dan anders. Om half acht waren de voorzitter noch de vice-voorzitter aanwezig. Ze zijn een van beiden wel nodig voor de te houden ALV. Gelukkig kwam om kwart voor acht Ed binnenvallen. Het zij hem vergeven, want hij was net terug van vakantie. Hij had nog geen last van een jetlag.
  Nu kon de ALV beginnen. De vergadering verliep volgens de agenda zoals in de Monitor stond. Het werd deze avond een lange vergadering met geanimeerde discussies. Veel tijd werd besteed aan drie onderwerpen te weten de begroting, wel of niet verhogen van de contributie en wel of niet een papieren versie van de Monitor. Een uitgebreid verslag van de ALV kan men lezen in de Monitor van februari.
  Om tien uur was de ALV afgelopen. De ALV werd onderbroken door 2 pauzes om de inwendige mens te verzorgen, de eerste keer koffie met gebak en de tweede met frisdrank en hapjes dit ter opluistering van de ALV en nieuwjaarsbijeenkomst.

  top

  CHC bijeenkomsten 2010.

  OVERZICHT CHC BIJEENKOMSTEN 2010

  28 januari:
  25 februari:
  25 maart:
  22 april:
  27 mei:
  24 juni:
  juli:
  augustus:
  23 september:
  24 september:
  25 september:
  28 oktober:
  25 november:
  16 december:
  ALV en Nieuwjaarsreceptie
  Demo diascanner.
  Portable Apps.
  Keepass.
  Genealogieprogramma.
  In the cloud.
  Vakantie
  Vakantie
  We transfer.
  Reunie
  PC-manifestatiedag
  Dropbox.
  sPLAN.
  Puppy Linux & Linux Mint.
  Is vervallen wegens weersomstandigheden

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 16-12-2010

  Deze clubavond is niet doorgegaan vanwege te verwachten slechte weersomstandigheden.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 25-11-2010

  Deze clubavond waren 22 leden aanwezig, als ik goed heb geteld.
  Na de opening van de bijeenkomst door Ed werd door Ed medegedeeld dat de DVD's besteld op de PC-manifestatie dag klaar zijn. Daarna gaf hij het het woord aan Eiko.
  Eike gaf uitleg over het tekenprogramma sPlan. Dit is een tekenpakket ontworpen voor electrishe en electronica schema's. Eiko gaf uitleg hoe een tekening te maken met of zonder gebruikmaking van de bibliotheken. Tevens werd een rondleiding gegeven door de uitgebreide bibliotheek. Ook werd aandacht besteed aan enkele onhebbelijkheden en vooral aan een aantal handigheidjes van het programma. Voor meer informatie zie de Monitor van november of men kan informatie inwinnen bij Eiko.
  Zie onderstaande foto's over uitleg sPlan.
  En toen was er koffie.

  Na de coffeebreak werden vragen behandeld over mijn KPN website die plotseling overschakelt van beveiligd naar onbeveiligd. De algemene mening was dat dit niet zou mogen.
  Henk S. meldde dat hij problemen had met het programma WETRANSFER. Na enige discussie zou het kunnen liggen aan een geheugen probleem.
  Als laatste punt werden er enkele tips gegeven.
  1: Gebruik webmail in plaats van E-mail programma's zoals onder andere Outlook Express. Hiermee verkleint men de kans dat men virussen of andere rommel binnenhaalt.
  2: Gebruik zo weinig mogelijk allerlei opschoon tooltjes.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 28-10-2010

  Deze clubavond waren 21 leden aanwezig.
  We zijn de avond iets verlaat begonnen doordat de sleutelbewaarder niet thuis was door pech met zijn vervoermiddel.
  Ed opende de avond met het verwelkomen van 4 nieuwe leden.
  Voorts een oproep voor de back-up en image kursus.
  Vervolgens werden de aanwezigen opgeroepen om een eigen pagina te openen op de website van de CHC en de beheerders van eigen pagina's om deze te updaten.
  Zie onderstaande foto's.

  Daarna gaf Ed een demonstratie van het programma DROPBOX. Dit is een programma dat de bestanden en mappen tussen meerdere computers synchroniseert. Voor meer informatie zie de Monitor van oktober van dit jaar. Zie onderstaande foto's.

  Na de coffeebreak werden vragen beantwoord over back-up problemen.
  Als laatste punt werd er gewerkt aan de problemen van de computer van Egbert.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 23-09-2010

  Door een vergissing is het verslagje van 23-09-2010 verdwenen. Helaas hadden de vaste bewerkers van de website geen back-up meer.
  In deze bijeenkomst is het programma WETRANSFER behandeld. Hiermee kunnen grote programma's per mail worden verstuurd.
  Een geluk bij dit ongelukje is dat we de foto's nog hebben.
  Voor meer informatie zie de Monitor van september 2010.


  .

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 24-06-2010

  Deze clubavond waren 9 leden om 19:00 aanwezig, men heeft goed opgelet of de Monitor goed gelezen.
  Na de opening van Ed ging verder met zijn verhaal over computeren in de wolken.
  Nu is het zo dat op jouw computer het besturingssysteem + alle programma's staan, die jezelf moet onderhouden en updaten. Bij computeren in de wolken staan op jouw computer alleen het besturingssysteem en toegang tot internet. De programma's staan ergens op een mainframe waar een ieder gebruik van kan maken. Het onderhoud en updaten wordt gedaan door de eigenaar van de programma's.
  Gedeeltelijk werken we al in de wolken, namelijk als we gebruik maken van webmail of diensten van Google. Google heeft veel programma's, probeer ze.
  Voor meer informatie zie de Monitor van juni 2010.


  Als tip gaf Ed nog mee dat hij nu gebruik maakt van het antivirusprogramma Panda Cloud Antivirus. Dit is een heel goed werkend antievirus programma, waar je geen omkijken naar hebt.

  Dit was het dan voor deze keer. Na nog een stukje voetbal te hebben gekeken ging een ieder zijns weegs.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 27-05-2010

  Deze clubavond waren 18 leden aanwezig; enkele afmeldingen van leden die met de gepensioneerden een dagje uit waren.
  Na de opening van Ed met mededelingen dat o.a. de volgende clubavond om 19:00 uur gaat beginnen.
  Na enig raadwerk kwam men er achter dat dit vanwege het voetbal is.
  De website werd nog even aangeprezen: er komen steeds meer leden die een persoonlijke pagina er op plaatsen.

  Daarna werd het woord aan Sebe gegeven.
  Sebe liet zien hoe je al je genealogie data in het programma " Family Tree builder" kunt plaatsen.
  Aangezien zijn stamboom al eens was uitgezocht en er ruim 3000 namen in staan, was het een hele klus om alles in te kloppen.
  Maar nu is alles up-to-date.

  Alle leden luisteren aandachtig. Het is als je het programma kent, niet zo moeilijk, maar je moet er gewoon mee werken.


  Dit is een close-up van het beeldscherm.

  Na het verhaal van Sebe, waren er nog een aantal problemen te bespreken.
  Henk S. had problemen met het lezen van een SD-kaart van 8GB.
  Helaas werkte deze kaart en de card-reader ook niet in de PC's van Sebe en die van Ed.
  Henk D. vroeg of er mensen zijn die werken met geluidsbewerkingprogrammatuur. De aanwezige leden doen dat niet, maar misschien wel iemand van de andere leden.

  Dat was in het kort een verslag van de avond.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 22-04-2010

  Op deze nogal koude lentedag hebben 18 leden de clubavond bijgewoond.

  18 personen waren aanwezig in De Trekschuit en eentje via Skype (Jaap Braaksma).

  Als tweede punt behandelde Ed de CHC reunie dagen van 24 en 25 september. Hij vertelde wat de inhoud van beide dagen zal zijn. Voor meer informatie zie bovenstaand item 25 jaar CHC.
  Voorts werd de website van de club gepromoot. Het aantal persoonlijke pagina's is flink uitgebreid, maar er kunnen nog meer bij. Invulbladen zijn beschikbaar op de website op de download pagina.

  Het bestuur heeft uit de ingezonden favicons na volgens Ed nogal lang wikken en wegen het nieuwe favicon voor de website gekozen. Het winnende favicon is gemaakt door Jan Harte. Hij heeft de 1TB grote externe harde schijf gewonnen.

  Na de prijs in ontvangst te hebben genomen kon Jan beginnen aan zijn presentatie van het programma Keepass.
  Dit is een programma waarin je al je paswoorden kunt opslaan en vandaar uit websites kunt openen. Het voordeel hiervan is dat je maar een pasword hoeft te onthouden. je kunt er ook je pincodes en codes in bewaren. De gegevens staan op je eigen computer en niet ergens op het web. Maak wel een backup op een ander opslagmiddel.
  Voor meer informatie zie de monitor van april 2010.


  Na de presentatie van Jan vertoonde Ed de mogelijkheid om van YouTube filmpjes te downloaden naar je eigen computer met het progammaatje YouTube Downloader.
  Deze filmpjes kunt je dan afspelen met VLC mediaspeler. De VLC mediaspeler pakt bijna alle soorten audio en video formats.
  Dit was het dan weer voor deze keer.


  top
  CHC BIJEENKOMST OP 25-03-2010

  Op deze prachtige lentedag hebben 20 clubleden deze clubavond bijgewoond.

  Ed gaf een demonstratie van Portable Apps. Voor een beschrijving van Portable Apps zie pag. 7 van de De Monitor van maart 2010. De meest handige gebruiksgemak van Portable Apps is dat je als het ware je computer meeneemt op een USB stick en overal kunt gebruiken. Alles werkt vanaf de stick en laat geen sporen achter op de computer die je gebruikt als gastgever.

  Ten tweede demonstreerde Ed Google Maps met als extra Streetview, waar zowaar de hoofdstraten van Stadskanaal en Nieuw Buinen te bewonderen waren. In Google Maps liet Jan een handigheidje zien in de routeplanner. Als de voorgestelde route je niet aanstaat dan kun je door op de route te klikken deze verslepen naar de jouw gewenste nieuwe route.

  Als derde punt werd de computer van Berend aan een onderzoek onderworpen die problemen had met zijn mailprogramma. Deze bleek terug te voeren op een mogelijk probleem met het wachtwoord.
  Er werd aandachtig geluisterd en door sommigen diep nagedacht.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 25-02-2010

  In deze bijeenkomst hebben we een demonstratie gehad door Eiko van de diascanner Digiscan 2 in 1 van het merk DNF.
  Zie ook het artikel in de Monitor van februari.
  De resultaten waren veel beter dan de diascanner ( :Zolid van Aldi) welke we verleden jaar eens gedemonstreerd hebben.
  Deze diascanner kun je Stand Alone gebruiken: alle gescande dia's of negatieven worden opgeslagen op een SD-kaart.
  Links de DNF scanner.  Hierboven de :Zolid.
  Er werd nog veel nagepraat...

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 28-01-2010
  In deze eerste bijeenkomst van het jaar wordt altijd de ALV gehouden en na de ALV kan men onder het genot van een hapje en sapje bijpraten. Voordat de ALV begint krijgt men een kop koffie en een stuk vlaai.

  Het verslag van de ALV kan men lezen in de MONOTOR van februari 2010.

  Onderstaand een fotoimpressie van de ALV en het informele gedeelte.

  top

  CHC bijeenkomsten 2009.

  OVERZICHT CHC BIJEENKOMSTEN 2009

  22 januari:
  26 februari:
  26 maart:
  23 april:
  28 mei:

  25 juni:

  juli:
  augustus:
  24 september:
  22 oktober:
  26 november:

  17 december:
  ALV en Nieuwjaarsreceptie
  Demo minilaptop door Dick v/d Sluis
  Demo Windows 7
  Demo de CHC-PC
  Freesmachine besturen met PC.
  In gebruikneming Website.
  Demo's van: Schrijftableau
  en diascanner.
  Vakantie
  Vakantie
  Demo SKYPE en CHC-DVD-2009.
  Analoog - Digitaal.
  Start festiviteiten 25 jaar CHC.
  Maak een Favicon.
  Demo's, o.a. Keepass
  Is vervallen wegens weersomstandigheden

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 26-11-2009

  Als service toont Ed altijd de buienradar. Waarschijnlijk om in te schatten wanneer we moeten stoppen opdat we droog thuis komen.

  25 jaar CHC.
  Onder het genot van koffie en een stuk vlaai werd gevierd dat in 1984 de aanzet tot de oprichting van een hobby computerclub. Het ging er zo te zien goed in.
  Ik heb zo te zien het idee dat Ed verder wil.
  Ed toonde het eerste verslag van de computerclub en memoreerde de geschiedenis van de club. Voorts werden de verschillende locaties van de club opgesomd. Voor meer detailinformatie zie het tabblad HISTORIE VAN DE CHC in de linker kolom.

  Favicon.
  Als laatste onderwerp behandelde Ed het gegrip favicon. Dit is een icoontje dat vooraan staat in de adresregel of tabblad. Als je geen eigen favicon hebt dan staat er eentje van je provider.
  Ed toonde ons het programma FAVICON.CC waarmee vrij eenvoudig favicons worden gemaakt. Men kan er zowel statische als bewegende favicons mee maken. Voor meer informatie zie de MONITOR van november.
  Daar de favicon van de club niet helemaal de lading dekt, roept het bestuur de leden op om een favicon te ontwerpen en op te sturen naar Ed of een ander bestuurslid. Aan de ontwerper van het winnend favicon wordt een nog te bepalen prijs uitgereikt.


  PS
  De buienradar heeft goed gewerkt, we zijn droog thuis gekomen.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 22-10-2009

  Op deze tweede bijeenkomst na de vakantie waren ook 20 leden aanwezig.

  Ed heeft de volgende oproepen gedaan.
  1: wie heeft er nog oude computers voor de nostalgische tentoonstelling van de CHC.
  2: wie schrijft er eens een verhaaltje in de Monitor.
  3: Wie opent er een eigen pagina op de website van de CHC.
  Demonstratie analoog versus digitale aansturing van de monitor.
  In deze bijeenkomst heeft Ed laten zien hoe een beeld op monitor eruit ziet als deze analoog of digitaal wordt wordt aangestuurd.
  Als je op "werkafstand" van de monitor zit kun je zien dat de digitale cijfers en letters veel scherper zijn (zie de tweede foto).
  Op grotere afstand werd de analoge aansturing als duidelijker beoordeeld.
  Voor meer info zie de Monitor van oktober 2009.

  De koffie werd ook niet vergeten tijdens de informele gesprekken.

  Demonstratie netbook.
  Na de demo van Ed nam Dick het presentatiestokje over.
  Dick gaf een demo met zijn netbook waarop hij UBUNTU had geinstalleerd. UBUNTU is een gratis pakket en bevat o. a. een besturingssysteem ,OpenOffice, internetbrowser, mailprogramma enz enz.
  De goegemeente was onder indruk van wat het UBUNTU bevatte aan programmas en wat er zoal mogelijk was met die programmas.
  Ook was men onder indruk van de prestaties van de netbook.

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 24-09-2009

  Op deze eerste bijeenkomst na de vakantie waren 20 leden aanwezig.

  Demonstratie SKYPE.
  In deze bijeenkomst heeft Ed laten zien hoe SKYPE werkt.
  Met dit programma kun je kostenloos bellen zelfs met beeld naar iedereen over de hele wereld die ook Skype geinstalleerd heeft.
  Ed liet ons dit zien door zijn vrouw op te skypen en met beeld en geluid werden alle aanwezige leden aan haar getoond.
  Dit was een heel duidelijke demonstratie en veel leden zijn nu al enthousiast.
  Daarna werd de nieuwe CHC-DVD-2009 gepresenteerd.
  Ruim 2GB aan freeware welke door Dick bijelkaar verzameld is de afgelopen maanden.
  De meeste software heeft hij ook uitgetest en er een beschrijving bijgezet.
  De DVD start automatisch op en via de browser kun je alle software bekijken en "downloaden".
  Voor leden is deze DVD gratis te verkrijgen

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 25-06-2009

  Demonstratie schrijftableau.
  In deze bijeenkomst heeft Ed een schrijftableau van het merk Medion welke hij bij de Aldi gekocht heeft, voor ons gedemonstreerd.


  Na uitleg hierover konden de aanwezige CHC-leden dit ook eens uitproberen.
  De meeste waren nogal huiverig voor iets nieuws......maar John was toch als eerste bereid om dit te proberen.
  Een schrijftableau werkt heel anders dan een muis en dat was wel even wennen.


  Daarna was er een demonstratie met een diascanner van het merk Zolid: welke Ed ook bij de Aldi had gekocht.  Ed liet zien hoe je negatieven eenvoudig kon scannen. Echter de kwaliteit laat te wensen over, vooral als je gaat vergelijken met andere duurdere flatbackscanners.
  Ed liet ons de verschillen zien van een negatief gescanned met de Zolid en met een andere scanner.

  top
  KURSUS GEVORDERDEN....

  Zo maar wat plaatjes van de kursus op 25 mei....

  top
  CHC BIJEENKOMST OP 28-05-2009

  Introductie website.
  In deze bijeenkomst heeft Ed de nieuwe website van de
  club geintroduceerd aan de aanwezige clubleden. De
  website is nu geheel opgebouwd in html taal. Leden die
  dat willen kunnen een eigen pagina inrichten met of
  zonder hulp van de werkgroepleden website bouwen. De
  site is nog steeds in ontwikkeling. De werkgroep blijft
  er aan werken. De werkgroep roept te leden op de site
  te bekijken en met opbouwende opmerkingen en ideeen
  te komen.

  Presentatie freesmachine.
  In deze bijeenkomst heeft Heiko Bos een gloedvol ver-
  haal verteld over de door hem gebouwde freesmachine.
  Ik kan niet herhalen wat hij heeft verteld. Ik heb wel
  begrepen dat het een proces van jaren was met 10 keer
  vallen en 11 keer weer opstaan. Maar het is hem gelukt.
  Vooral het inregelen van de software om de machine
  goed te laten werken was een heidense klus. Chapeau
  voor Heiko voor het volhouden. Voor detail informatie
  DE MONITOR van mei 2009.
  Enkele foto's van de machine en enkele werkstukken ziet u hieronder:

  Een klein filmpje met de prestaties van de freesmachine:
  Klik hier om de film te starten.

  top

  CHC BIJEENKOMST OP 23-04-2009

  Deze bijeenkomst is de nieuwe PC van de club gedemonstreerd door Ed. De PC is gebouwd door de werkgroep PC-bouwen. Voor de specificaties zie DE MONITOR van april 2009.

  top

  CHC BIJEENKOMST OP 26-03-2009

  1: Jan Harte meldde dat het probleem met zijn MP3
  speler is verholpen met het installeren van
  Windows Media Player 11 op zijn computer.

  2: Henk Gringhuis had een opstart probleempje met
  zijn Medion computer, waar hij zowel XP als Vista
  op had geinstalleerd op verschillende partities. Het
  probleempje wordt waarschijnlijk veroorzaakt door
  Medion programmatuur. Een mogelijke oplossing is
  het uitvoeren van een low level formatering.

  3:
  Ed demonstreerde de beta versie van Windows 7, de
  opvolger van Widows Vista. Het istalleren van Win-
  dows 7 is volgens Ed een fluitje van een cent. Alle
  hardware werd gevonden en kon worden gebruikt.
  De vensters lijken veel op Vista, maar hij is een dui-
  delijke verbetering t. o. v.Vista. Hij zou een stuk
  stabieler werken. Wel is het wennen aan de nieuwe
  Verkenner die niet meer werkt met mappen maar
  met librairies. Wel kan men handig werken met het
  vergroten en verkleinen van vensters.

  4: Aan het eind van de avond heeft Ed een poging
  ondernomen om de harde schijf van Sebe te format-
  eren. Het lukte niet meer om Windows XP erop te
  installeren. De installatie bleef maar in een kringe-
  tje ronddraaien. Het duurde te lang om het voorel-
  kaar te krijgen. Ed heeft de harde schijf mee naar
  huis genomen waar hij de zaak probeert op te lossen.

  top

  CHC BIJEENKOMST OP 25-02-2009

  Onze vice-voorzitter opende de bijeenkomst en gaf
  na een korte inleiding het woord aan Dick van der
  Sluis. Die gaf een demonstratie met zijn Asus mini
  laptop. Wat de mogelijkheden betreft doet een mini
  laptop niet onder voor een grote laptop. Het laptop-
  je van Dick is voorzien van het besturingssysteem
  Linux, OpenOffice 2.0, Mozzella Firefox en andere
  gratis programma's.

  Voorts werd er aandacht besteed aan de MP3 speler
  van Jan Harte die niet meer goed wilde communice-
  ren met zijn eigen laptop maar wel met een PC een
  ander.

  top

  CHC BIJEENKOMST OP 22-01-2009

  1: Ed heeft de bijeenkomst geopend, waarna de goe
  gemeente zich te goed kon doen aan koffie met
  een lekker stuk vlaai. Nadat alles achter de kno-
  pen zat nam de ALV een aanvang. Hierin werden
  de verslagen en punten behandeld zoals staat ver-
  meld in de Monitor.

  2: Na de ALV was er een informeel gedeelte waarin
  men kon bijpraten onder genot van een hapje
  en sapje, dit alles uitstekend verzorgt door Eiko.

  3: Ed heeft de websites van John en Sebe getoond.
  De websites hebben met ze gemaakt met als lei-
  draad de cursus website bouwen gegeven door Ed.

  4: John heeft zo voor de vuist weg een demo gegeven
  over fotobewerking met het programma Adobe
  Photoshop Elements 2.0

  5: Nadit alles keerde eenieder voldaan huiswaarts.

  top

  CHC bijeenkomsten 2008.


  CHC BIJEENKOMST OP 18-12-2008

  1: Ed heeft de bijeenkomst geopend, waarna hij het
  woord gaf aan Berend Borgers.

  2: Berend toonde de door hem gemaakte DVD. Deze
  DVD bevatte de filmpjes gemaakt door de cursis-
  ten die de kursus video bewerken hadden gevolgd.
  De cursus is gegeven aan de hand van het videobe-
  werkingsprogramma Pinnacle Studio 9.4.
  Vanuit hetzelfde bronmateriaal hebben de cursis-
  ten hun filmpjes een geheel eigen invulling gegeven
  met verrassende resultaten.

  3: Ed heeft een demo gegeven met het programma
  Free Commander. Dit is een programma die is te
  vergelijken met Windows Verkenner, maar Free
  Commander werkt net even handiger.

  4: Sluiting.

  top
   
  .....Gemaakt door CHC werkgroep